25 februari 2009

vorstschade

de terracotta pot is vorstbestendig, zeiden ze.

Maar niet alleen een aantal potten moest eraan geloven deze winter. Ook volgende planten zien er erg slecht uit: clematis armandii (stond nochtans beschut), rozemarijnstruik, de struikmalva, verschillende soorten riet en een groep escallonia's. De inheemse struiken en bloemen zien er allemaal in orde uit. 

De nieuwe toverhazelaars zijn ondertussen aangeplant. Dat was een karweitje van niks. Iets anders is dat riet, een erg woekerende soort van drie, vier meter hoog dat ik volledig ga rooien. Al verscheidene uren ben ik in de weer geweest en het schiet goed op. Toch zal ik er ook morgen de ganse dag zoet mee zijn. 't Is verschrikkelijk arbeidsintensief en heel gevaarlijk voor de steel van de schup. Mijn armspieren zijn zo goed als lam en mijn handen staan vol littekens met hier en daar een wonde.

Maar het komt goed en de vrijgekomen ruimte geeft me weer kans om nieuwe ideeën uit te voeren. Vermits het stukje grond reikt tot aan de moeraspoel zal het iets in de trend worden van  een veldje koninginnekruid met op het drogere stuk een moerbei als solitair. Deze moerbei staat al een jaar of vier, vijf ergens te wachten tot ik een geschikt plekje zou vinden. Deze week is het eindelijk zo ver. Boompke blij, mannetje blij.

5 opmerkingen:

  1. Vorsten zijn toch ook niet potbestendig, denk ik dan.
    In mijn tuin is meneer de mol koning. En dat vraagt gewoon om een paleisrevolutie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha, ik ben dan toch niet de enige met een bruingeworden roosmarijn.

    En... even nieuwsgierig: waar heb jij je toverhazelaars en je moerbei gekocht? Wij overwegen vrijdag een tripje naar Houtmeyers in Laakdal voor dezelfden, maar als jij in de contreien een betere suggestie zou hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja...ook onze rozemarijnstruik heeft afgezien. Eigenlijk zoals heel de tuin, hopelijk gaat het nu snel beteren!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier heeft de Viburnum het erg te verduren gekregen. En de zogezegde winterharde potten zien eruit als de jouwe. Meer en meer kies ik voor synthetische exemplaren en lieg ik me voor dat je het verschil niet ziet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @annetanne: waar ik de moerbei kocht, weet ik niet meer maar bij Houtmeyers zullen er wel staan. De hamamelissen komen ook van daar omdat de zaak vlakbij ligt en ik nogal scherp stond.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.