27 juni 2015

nieuwe roos


de moschataroos Rosa 'Alden Biesen'

In de romatische tuin van mijn neef Geert ben ik voor het eerst oog in oog komen te staan met de Rosa 'Alden Biesen', een jonge selectie van Lens roses (1996). Wat me opviel was de trosvormige bloeiwijze, iets wat me meteen deed denken aan de Hortensia paniculata. Ongetwijfeld een van de mooiste rozenselecties die ik ken. Bovendien nauw aanleunend bij de wilde roos Rosa moschata (met enkelvoudige bloemen) en eentje waar de bijtjes en hommels  gemakkelijk aan hun trekken kunnen komen.

Vorig jaar, in een artikel over de rozen in onze tuin,  vermeldde ik de 'Alden Biesen' nog als één van de twee rozen die ik graag aan onze collectie toevoegde. Deze week liet mijn neef weten dat hij er op de kop had weten te tikken en leverde hij een mooi exemplaar aan huis. Ik heb hem op verschillende kandidaat-plekken neergezet (de hommels en een geringelde smalboktor waren er als de kippen bij) en eigenlijk past hij overal wel.  Uiteindelijk heb ik beslist om deze 'Musk Rose' voor mijn jubileumboom te planten, tussen een groep paarse asters nabij een van onze zithoeken. Als mijn ochtendkoffie op is en ik de krant heb doorbladerd, begin ik er aan. 


1 opmerking:

SuperMasj zei

Blijkbaar op net 't zelfde moment een berichtje over rozen. 't Moet zijn dat de rozen er nu mooi bij staan. Die roos lijkt ook een mooi exemplaar, heeft wat weg van mijn Rosa' lavender dream' die vorig jaar veel last had van sterroetdauw. Mocht dat probleem terug optreden, is deze een valabel alternatief denk ik..