22 oktober 2013

Sunburst

de valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos 'Sunburst')
in zijn goudgeel herfstkleed

Net zoals de Gingko biloba verkleurt ook de valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos 'Sunburst') helemaal geel in de herfst wat van hem momenteel een mooie blikvanger maakt in de tuin. In de zomer zorgt hij voor mooi gefilterd licht op je terras. Behalve het herfstblad is ook het ontluikend geel-groen blad mooi om te zien. Deze sierboom zet zichzelf nog extra in de verf als er ook een blauwe lucht is. Hij maakt zijn variëteitsnaam 'Sunburst' -alsof de zon plots doorbreekt- dan volledig waar. 

Alhoewel onze boom ongeveer 20 jaar oud is, hebben we nog nooit van die mooie kromme peulen gehad (en dus geen zaad). Toch hebben we bloemen genoeg, inclusief de vele hommels die er verlekkerd op zijn. In mijn vele tuinboeken en bomengidsen vond ik geen verklaring voor het ontbreken van de peulen. Op het internet, waar sommige auteurs bomen haast klinisch ontleden, vond ik wel het mogelijke antwoord

De bloeiwijze van de valse christusdoorn kan zowel éénhuizig als tweehuizig zijn. Dit betekent dat er bomen zijn waarop zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen staan maar dat er evengoed bomen zijn waarop ofwel mannelijke ofwel vrouwelijke bloemen staan. Ook dat hebben ze blijkbaar gemeen met de Ginkgo biloba. Voortgaand op de bloeiwijze die ik de voorbije zomer eens aandachtig bekeek, hebben wij een Gleditsia met enkel mannelijke bloemen en - zoals je weet - worden de zaden, na bevruchting, in de vrouwelijke bloemen gevormd. Jammer natuurlijk, want ook de peulen hebben hun sierwaarde. 

Naast de 'Sunburst' vind ik ook de 'Rubylace' een heel mooie variëteit. De jonge bladeren lopen hier roodbruin uit.  Toch iets apart. In onze voortuin heb ik voor deze Rubylace nog wel een plekje, daar waar ik dit jaar een zieke winterbloeiende sierkers heb moeten ruimen. Hij zal er beeldig staan. Goed om weten: de imkers geven de valse christusdoorn voor nectar en stuifmeel de maximumscore. Wat extra gezoem is altijd welgekomen.


6 opmerkingen:

Groentje zei

Mooi exemplaar! Als ik zulke kleuren zie denk ik stiekem dat de herfst zo slecht nog niet is (verder geen fan van guur weer en kortere dagen).

fruitberg zei

Absoluut een schoonheid. Ik ben trouwens benieuwd hoe jouw Parrotia in herfstkleed er nu uitziet.

Ludo RUTTEN zei

Ik zal morgen een foto posten :)

madame boerenerf zei

Zeer mooi! Moet ik toevoegen aan mijn lijstje :-)

heidi zei

Ik slik Ginkgo Biloba. Om helder te denken en het bloed vlotjes door m'n aderen te laten stromen. ;-)

Ludo RUTTEN zei

@Heidi: ik zou er niet te veel geloof aan hechten. Niks mis met slikken maar ginkgo biloba en al die andere flesjes met zogezegde natuurlijke wondermiddelen zijn te vaak boerenbedrog.