7 mei 2014

onze pluviometer

Ik vroeg wat schertsend aan de kinderen of ze nog wisten wat er uit de lucht gevallen kwam. Regen natuurlijk, me daarbij tegelijk voor onnozel verklarend. 't Was niet meer dan een manier om ze duidelijk te maken dat het heeeeel lang geleden was dat het nog eens behoorlijk geregend had. Iets wat voor de natuur best regelmatig gebeurt want zonder water geen leven. Men durft dat wel eens te vergeten dat water even belangrijk is als de bodem waarin alles groeit. Gelukkig is er Frank, de weerman, die tegenwoordig het 'slecht' weer aan de man brengt als een zegen voor de natuur. Een beetje opvoeding tussen de statistieken door kan geen kwaad.

Hier hebben we zo onze eigen manieren om te kijken of het de moeite waard was wat er uit de hemel is komen te vallen. De vele emmers die rondslingeren, is de bodem wat nat of staat er wel degelijk water in? Of de vijvers, is het niveau zichtbaar gestegen of is het water gewoon wat natter geworden? Onze beste pluviometer ziet er evenwel zo uit:

de trampoline achteraan in de tuin
Aan de mate van doorbuiging van de afgedekte trampoline kan ik aflezen of de gevallen regen van tel is geweest of niet. Van bovenaf gezien, ziet het er zo uit:


Moest ik een freak zijn, zou ik de oppervlakte van de trampoline kunnen opmeten, vervolgens de plas water in emmers laten overvloeien en zo de neerslag per vierkante meter kunnen berekenen, maar daar houd ik me niet mee bezig. Een beetje getikt ben ik wel, anders zou ik niet bloggen, maar de vijzen staan hier boven nog behoorlijk op een rijtje, anders zou ik bijvoorbeeld ook tomaten kweken of bananenbomen planten.

Het volstaat voor mij dat het nog eens 'goed' en betekenisvol heeft geregend en dat alle planten van de tuin, in het bijzonder hetgeen pas in de grond werd gestoken, heel tevreden zullen zijn. Gedaan met emmers sleuren. Dat intussen mijn met stuifmeel overladen auto ook een beurt kreeg, is mooi meegenomen. De regen is de enigste carwash die mijn auto kent.
11 opmerkingen:

 1. Hopelijke valt er nog veel meer uit de lucht. Natuurlijk gaan er dan weer velen klagen over dat 'strontweer' i.p.v. de regen en het frisse groen te genieten (voor zover er groen in de buurt is).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet alleen voor 't groen, ook voor hooikoortspatiënten is regen een zegen. En voor die ligspiegel met blauwe rand in uw tuin natuurlijk. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik baseer me op de vogeldrinkpaal. Die was halfvol deze morgen. Hoeveel liter er dan effectief is gevallen, weet ik dan niet, maar daar heb ik een pluviometer voor. :-D

  Leuk, die blauwe regenmeter van je. Kunnen de vissen vandaag ook eens op de trampoline!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een pluviometer staan. Gisteren 7 mm, vandaag 4mm. De volgende dagen voorspellen ze nog eens 25 mm. Laat maar komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gisteren is er hier 25mm gevallen, vandaag heb ik vergeten te kijken. Het was inderdaad zeer welkom!
  En zo heeft die trampoline nog een extra functie :-)
  De onze wordt niet meer gebruikt, en daar ik veel te veel pompoenen heb gezaaid speel ik met het idee om ze langs de buizen omhoog te laten groeien tot op de trampoline, minder last van slakken en zwarte ondergrond , dus lekker warm.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier wordt ook niet veel meer gesprongen, maar ze afbreken mag ik ook niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het springgevaarte wordt bij ons nu vooral als ligbed en leesplek gebruikt, zonder al dat water overigens...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eerst dacht ik: als je het kalibreert (volume relateren aan de doorbuiging) hoef je daarna enkel nog de diepte te meten, zonder het water te moeten opvangen.
  Toen las ik de rest: lol! Bij mij zit er dus wel een wijs los. :-)

  Als je de trampoline ooit wil doorverkopen: ik ben eventueel geïnteresseerd (als zoiets op een aanhangwagen een halve provincie door te vervoeren is). Zoontje is anderhalf, dus het is nog niet dringend. (Maar ik zou dat zelf nog leuk vinden.)

  Ha, en we hebben dezelfde carwash!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het ligt inderdaad beter dan een hangmat en onder de bomen is het nog zo slecht niet daar. Als dat ding verkocht wordt laat ik het zeker weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. We zijn ook aan't rondkijken voor zo'n nieuw ding.
  De vorige is enkele jaren geleden bij de buren in de bomen beland. 1x vergeten terug vast te leggen na het gras maaien en lap.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.