14 mei 2014

krakers

Volgens het boekje doe je er goed aan om al je nestkastjes in het voorjaar proper te maken. Hygiëne om ongedierte uit het nest te houden. Ik heb het zo een aantal jaren gedaan maar dit jaar is het er niet van gekomen. Ik had geen zin, wat moet kunnen. De meeste nestkastjes zijn dit jaar gewoon terug bewoond door dezelfde vogelsoort als vorig jaar. De verrassing van het jaar is evenwel dat 2 kastjes momenteel betrokken zijn door krakers, hommels met name.

nieuwe bewoners voor het (niet opgeruimd) nestkastje
In ons bosje (bovenste foto) vliegen boomhommels in en uit het kastje. Aan de zwemvijver (onderste foto) is er wat minder vliegactiviteit maar ook daar hebben hommels het voor het zeggen. Het gekke daar is dat ze een zogenaamd mussenhotel bewonen, een nestkastje met drie gaten naast mekaar maar wel met aparte kamers. De hommels hebben intrek genomen in een oude nest van een koolmees. De koolmees zelf woont thans in het gaatje er naast. Het zijn buren van mekaar en voor zover ik het zie hebben ze geen ruzie met elkaar.

ook een tweede nestkast heeft krakers
Het niet proper maken van de nestkasten heeft dus wel wat opgeleverd. Het is eens wat anders. 


7 opmerkingen:

 1. Waauw! mooi.
  Voor zover ik weet heeft dat schoonmaken vooral te maken met luizen, vlooien, mijten en zo van dat ander minder aangenaam gezelschap.
  Blijkbaar hebben de hommels daar dan geen last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb in 15 jaar nog nooit nestkasten schoongemaakt. Ze zijn elk jaar bewoont. De zwaluwnesten idem dito. Daarenboven huizen veel mezen en spreeuwen in de holle betonstenen van de schuur. Daar ware schoonmaken gewoonweg onmogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo heb je ongewild toch een leuk hommelhotel gekregen ;-)
  Het zal best hygiënisch zijn je nestkasten jaarlijks uit te schrobben: maar de natuur doe dat ook niet. Het heeft me er tot nu toe van weerhouden nestkasten voor vogels op te hangen. Er is hier trouwens nestelgelegenheid genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dat van dat vogelnesten uitkuisen is mij ook ontgaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die boomhommels zitten bij ons in de spouwmuur, in een opening net onder de dakpannen die ik vandaag probeerde marter-proof te maken met wat kippengaas. Ik heb dat wel in 2 pogingen moeten klaren want ze waren niet blij met mijn interventie. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Brecht Verpoort14 mei, 2014 23:01

  Ik had een mezenkastje opgehangen, maar ik vond er na verloop van tijd een dode mees in. Een mezenval dus, al was het een van Natuurpunt. Ik heb het kastje proper gemaakt, maar enkel oorwormen nemen er nog hun intrek. Maar die schijnen ook nuttig te zijn tegen bladluizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Best wel geinig, die hommelfamilie die voor koekoek speelt.
  Ik kuiste dit jaar de nestkastjes wél eens uit. Het resultaat is dat er geen enkel geoccupeerd is...

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.