1 mei 2014

een nieuw stuk voortuin

de nieuwe aanplant, afgerond op 1 mei
De oosterzijde van de voortuin was aan een grondige facelift toe. Een zestal gele chamaecyparissen ontnamen elk dieptezicht en de te groot geworden struiken Lonicera nitida waren op sterven na dood. Het was een wat saaie hoek in onze tuin die bovendien duidelijk zijn beste tijd achter de rug had. Deze week ben ik aan de renovatie begonnen. Het was niet zozeer de goesting die plots de kop opstak maar na de aankoop van een nieuwe Magnolia bleek dat ik er geen plekje voor had tenzij ik wat 'oude rommel' uit de grond trok.

3 dagen heb ik eraan besteed. Op de eerste en tweede dag werden alle oude struiken met mijn stevige spade en een geleende hak (een grote biethak waarmee ik de stronken en wortels kon doorkappen en uit de grond kon liften) gerooid. Mijn vader die een helpende hand aanbood, schakelde ik in om het groenafval naar het containerpark te voeren. Mooi hout haksel ik normaal maar hier was er geen beginnen aan: veel te veel werk voor weinig eindproduct. De uitgeleefde bodem werd met de hak los gekapt en alle kleine worteltjes werden met een hark uit het zand gehaald. Met 5 kruiwagens redelijk goede teelaarde werd het pleintje genivelleerd en met een dunne laag haksel werd de bodem bedekt.

Bij de plantenman werden 2 struiken en een 70 tal vaste planten aangekocht en in de eigen tuin scheurde ik wat witte Geranium macrorrhizum en Hemerocallis en een groepje zieltogende Geranium 'Rozanne' werd naar het nieuwe stuk verhuisd. Vandaag werd alles aangeplant - op 1 mei werd er hier dit jaar gewerkt - zodat de gapende leegte terug aangekleed is. In het najaar kijk ik of er aanvullingen of verbeteringen nodig zijn, eveneens zal ik dan wat zaad van akeleien, vingerhoedskruid en kaardenbol uitstrooien.

de witte Geranium macrorrhizum
De condities van het te beplanten stuk zijn: grotendeels halfschaduw, droog en aangevoerde leemhoudende zandgrond. Bij het planten werd de grond voor het plantgat met compost verbeterd omdat het zand te uitgeleefd was. Na 20 jaar verwaarlozing is dat niet ongewoon. Ik koos voor volgende planten: de Magnolia 'Black Beauty' van La Feuillerie,  een Deutzia gracilis (de witte bloemen brengen licht in de schaduw) en een Weigela florida variegata. Deze laatste omdat de bloemen goed ruiken en ik op de kwekerij heel veel hommels in de bloemen zag. Normaal ben ik geen liefhebber van bontbladigen.

de bosooievaarsbek, var. Amy Doncaster
Naast de reeds vermelde vaste planten opteerde ik voor: Cephalaria gigantea, Centaurea montana, Centaurea dealbata, Heuchera ... huppeldepup (ben ik vergeten), Tellima grandiflora (de gewone én de 'Rubra'), Trollius, Achillea 'Cerise Queen' en mannetjesvaren. Als weefplant gebruikte ik één van mijn lievelingsgeraniums (bovendien een goedkope) m.n. de blauwwitte G. sylvaticum 'Amy Doncaster'. Pas aangeplant ziet het er wat zielig uit maar volgend jaar zal het matuur genoeg zijn om niet in affronten te vallen bij de opentuindagen.

Interessant: de deelnemende tuinen van VELT staan online. Je zal zien dat een aantal tuinbloggers hun poortje openzetten. 31 mei en 1 juni, noteer het ergens.6 opmerkingen:

 1. Ziet er veelbelovend uit en je lievelingsgeranium mag er ook wezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aha ... Het resultaat van het stronken kappen waar je afgelopen week gewag van maakte op FB :)
  Zoals altijd, mooi gedaan Ludo!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Flink werk, Ludo. Met zoveel Geraniums op dat plekje kan het niet misgaan, die G. 'Amy Doncaster' kende ik niet, erg mooie plant.
  Ik zal volgend jaar tijdens de eco-tuindagen het resultaat wel zien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat heb je weer knap gedaan. Ik ben ook eens gaan piepen bij de deelnemers van Velt, Anne Tanne's tuin staater tussen, maar ik denk al te weten wie er het meeste volk gaat trekken; allen naar Mearhout!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De Fruitberg niet vergeten. Kim staat er ook bij maar is alleen voor moestuinliefhebbers. Ze verkoopt er dan ook haar eigen boek ... hopelijk toch niet te veel personencultus want daar gaat het niet om.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben toch een beetje jaloers op zo veel ruimte en dus veel plek voor heel veel verschillende planten. Goeie smaak heb je :)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.