Pagina's

12 mei 2014

foute etikettering

Clematis montana 'Marjorie'

Foute etiketteringen of labeling van plantgoed komt vaker voor dan me lief is. Meestal heb ik het zelf wel in de gaten maar de beginnende liefhebber of de mensen die zonder voorkennis met een lijstje op aankooppad trekken, zijn dan telkens wel serieus gejost. Ze kopen iets wat ze niet willen en komen bij wijze van spreken met een rozijnenbrood thuis terwijl ze een bruin brood gevraagd hebben. Missen is evenwel menselijk en de fout kan even goed bij de leveranciers liggen dan bij de verkopers. Maar ergens moet er iemand in huis zijn, die die fouten corrigeert, zeg maar de eindredacteur van de plantenwinkel. 

Kopen als de bloemen erin staan of als de plant volwassen genoeg is, kan al veel 'vergissingen' en ontgoochelingen voorkomen. Of neem iemand mee die er wat van kent.  Maar dan nog. Het gevaar komt vooral om de hoek loeren als het om specifieke variëteiten gaat. Zo kocht ik vorig najaar een Clematis montana 'Marjorie' (zie foto) met het etiket eraan. Op zicht kon het kloppen - alle kenmerken van een gezonde Clematis montana waren aanwezig - maar toen hij dit jaar in bloei kwam, bleek het om een gewone C. montana 'Rubens' te gaan. Ook mooi maar niet gevuld en vooral niet hetgeen dat ik op die bijzondere plek in de tuin graag had.

Alles is nog goed gekomen. Bij een nieuw bezoek aan de zaak (en het bijhorende babbeltje) kreeg ik meteen een nieuwe, échte 'Marjorie' gratis mee ook al had ik dat niet gevraagd, laat staan geëist. Mooie service, zoals het hoort. Een gelijkaardige ervaring in Hombeek. Ik kocht er 2 Clematissen 'Princess Diana' (texensis) maar in plaats van de schitterende, fijne rode bloemen ontsproten er grote lila bloembladen van de 'Hagley Hybrid'. De goede vraagprijs had bij mij een belletje moeten doen rinkelen maar ik ga altijd uit van de eerlijkheid van de mensen. 

Clematis 'Hagley Hybrid'
In het leven van een mens zijn dit verwaarloosbare probleempjes, versta me niet verkeerd. Mijn grote ergernissen situeren zich op andere terreinen. Laat dergelijke voorvallen zeker je tuinplezier niet verzuren. De 'Hagley hybrid' bijvoorbeeld wordt intussen met evenveel liefde bejegend  als alle andere bloemen en ik kan er ontzettend van genieten.


8 opmerkingen:

  1. Herkenbaar! Ooit heb ik een (tot op heden voor mij onbekende) cultivar in de grond gestopt die mij verkeerdelijk als gelderse roos verkocht was. Grote verrassing toen de plant het seizoen daarop in bloei kwam! Spreekt bovendien vanzelf dat het plantje in kwestie het niet gehaald heeft in onze woeste wilde tuin en al na een paar jaar verdrongen was door de inheemse bevolking :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtig bloemetje heeft de 'Marjorie', dat is toch wel echt een 'omfietsplant'.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het ook een bijzondere bloem, zowat de evenknie van de Nora Barlow bij de akeleien (wat vormgeving en kleuren betreft). Omfietsplant is dan weer een nieuw woord voor mij, moet uit Holland komen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit is inderdaad balen. De groothandel waar ik beroepshalve mijn planten haal, kan er ook wat van. In de detailhandel mocht ik het nog niet meemaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is voor de kwekerij natuurlijk ook niet evident, klanten die een plant nemen en hem achteloos op de verkeerde plek terugzetten...
    Maar 't is absoluut balen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. nog een graad erger vind ik het wanneer je opzoek gaat naar inheemse waterplanten.
    Heel wat invasieve exoten met vage of verkeerde benamingen liggen klaar in metserskuipen, allemaal zogezegd onder de noemer 'zuiver uw vijver' ...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Foute labels daar kan ik over meespreken, zelfs bij gerespecteerde kwekerijen. Soms is het gewoon een kwestie van 'vergissen is menselijk' maar ook al meegemaakt dat de verkoper halsstarrig aan de (foute) benaming vasthield. Eentje die eenjarige planten verkocht onder de noemer 'vaste plant komt gegarandeerd ieder jaar terug'. Of een andere die 'heel speciaal kattenkruid uit Frankrijk dat de katten op afstand houdt' verkocht. Ja, een mens komt wat tegen in het plantenwereldje.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wij hebben een tuinarchitect die steeds sneeuwklok schrijft daar waar hij lenteklokje (leucojum) bedoelt. zucht. waren tuinarchitecten maar wat meer fan van planten...

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.