17 mei 2014

nieuwe bloemkornoeljes

Cornus kousa 'Hard Tromp'

Toen we tijdens de winterbloei van de toverhazelaars bij Le Try rondliepen, beslisten we om bij de bloei van de bloemkornoeljes - Cornus florida en Cornus kousa - de rit naar Ottignies nog eens over te doen. Dergelijke planten koop je voor alle zekerheid terwijl de bloemen erin staan, tenzij je de herfstverkleuring belangrijker vindt, dan ga je uiteraard als de bladeren hun bladgroen aan 't verliezen zijn.

Veel stuks hadden we niet nodig maar in de voortuin wilden we toch zeker een al wat groter exemplaar met roze schutbladen. Mijn vader wilde ook graag eentje - maakte niet uit welke - want hij vindt de bloemkornoeljes op 't kasteeltje en die van ons heel mooi. Hij vertrouwde volledig op mijn keuze, onze smaak komt grotendeels overeen.

Cornus kousa 'Teutonia'
Heel overzichtelijk was het daar niet, vonden we. Ook de correcte prijs was niet altijd vindbaar. De klemtoon lag daar dit weekend op eenjarige planten, laat dat nu net dat deel van het plantenrijk zijn waar ik me nauwelijks mee inlaat. Uiteindelijk heb ik er mijn goesting toch gevonden:

- voor de voortuin kocht ik de Cornus kousa 'Hard Tromp' (zie bovenste foto);
- er belandde toch nog een 2de Cornus kousa  in het wagentje (de Cornus florida doet het hier beduidend minder goed en koop ik niet meer), eentje om tussen de pluimhortensia's te planten: hiervoor opteerde ik voor de C.k. 'Teutonia' (zie middenste foto);
- mijn vader heeft minutelings na onze aankomst zijn C.k. 'Steeple'  in zijn hof geplant. Als gewezen atleet en official zal hij deze naam wel kunnen onthouden.

Campanula garganica 'Caroline'
(volgens het etiket, zie reacties)
Die van ons kocht ook nog een Gelderse roos en een Hortensia 'Dolce Kiss'. Ik nam zelf nog wat rare vaste planten mee die ik kan gebruiken in de voortuin omdat ik deze volledig opnieuw aan het uitlijnen ben. Alle rechte lijnen worden veranderd in golvende contouren. Opnieuw minder gazon ten voordele van bloemen. Met mijn stotertje, dat nog steeds blinkt, heb ik in de voortuin nog nauwelijks werk.  Een kwestie van een paar minuten. Bij deze kan ik je meedelen dat de voorbije regen echt wel afdoende geweest is. De hele diepte van mijn spade was de grond goed vochtig. Met mulch ga ik deze bodemconditie zo goed mogelijk proberen te behouden.


7 opmerkingen:

 1. Mijn vrouw interesseert zich niet echt in planten. Maar vorige week vertelde ze me wel dat ze een mooie plant in de tuin had gezien. 't Was de Cornus kousa.
  't Is absoluut één van de mooiste heersters die je in een tuin kan planten, groot gelijk van er nog enkele bij te planten. Die campanula heb ik hier ook staan, maar hier staat hij nog niet in bloei.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie bij een bloeiende bloemkornoelje niet overstag gaat, moet dringend uitkijken naar een bril :) Ik zag in de kwekerij enkele die wat minder waren: eentje met gevlekte bladeren, bijna wit, waardoor je de bloemen niet zag staan en eentje ('Venus') waarvan de schutbladen toch wel te groot zijn naar mijn smaak. Vaak is het verschil tussen de variëteiten miniem.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt mij eerder een glomerata dan een garganica. Hoe dan ook, het ziet er mij een heel mooie campanula uit, evenals de cornus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zowel op het factuur als op het potje zelf staat 'garganica Caroline', ... maar het ziet er inderdaad een glomerata uit. Had het er enkele dagen nog over.... verkeerde etiketteringen !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben vorige week Cornus kousa ‘China Girl’ in de tuin aangeplant. Ik wist niet dat er nog zoveel andere soorten waren. Maar we zijn met deze toch al heel blij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De 'China Girl' is een hele mooie en goed verkrijgbare, staat hier naast de veldkapel. Goede keuze Sofie.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.