10 november 2012

heerlijk tuinweer geeft actieve tuiniers

Heleen voor het konijnenhok

Onze drie konijnen doen het nog steeds goed. Ze zien er stralend gezond uit. Dat is mede dankzij de uitermate goede zorgen van de dochters, waarvan de jongste naar mijn inschatting de actiefste is. Vandaag heeft ze het hok en de buitenren weer een flinke beurt gegeven. Dat kwam als geroepen want de konijnenmest kon ik prima gebruiken bij de aanplant van een nieuwe ligusterhaag.

ligusterhaag aan de oosterzijde

Omdat de bodem uitgeleefd was, werd voor elke ligusterplant een flink gat gegraven waarin ik goede tuingrond kapte. De grotendeels wintergroene ligustrums kregen stuk voor stuk een volledige emmer water om een goede start te nemen. Rond de planten werd zelfgemaakt haksel -dat deed ik gisteren- gelegd tesamen met de konijnenmest. Voor de haag creëerde ik een gemengd struweel met in hoofdzaak Spaanse aken en kardinaalsmutsen. Alle drie doen het in onze tuin prima, de Acer campestre en de wilde kardinaalsmuts zaaien zich zelfs spontaan en veelvuldig uit. Zij zorgen respectievelijk voor schone gele en rode herfstkleuren.

afboording met boerenkasseien 

De voorbije weken heb ik voorts niet stilgezeten. Met een tweede vracht boerenkasseien heb ik één van de tuinpaden afgeboord. Het is de bedoeling dat er tussen de kasseien een laag haksel komt, toch een van de meest natuurvriendelijke paadjes die je kunt maken. De kasseien liggen gewoon in de tuingrond, zonder witte zand of cement. Kenners hebben het al in de gaten: ik heb bij het pad een portie "trompe l'oeil" toegepast. Het pad wordt naar achteren toe beetje bij beetje smaller en smaller waardoor de tuin veel dieper lijkt dan hij werkelijk is. 

In de rechter bovenhoek zie je de roodverkleurde Acer griseum die we -bijna dag op dag- 2 jaar in onze tuin hebben. Vooraan links zie je de lekkere en lichtkleverige Japanse wijnbes. In de V van de kasseien heb ik de nieuwe Fothergilla's geplant die ik van mijn neef cadeau gehad heb. Ik verwacht er veel van: ze hebben mooie geurende bloemen en ze behoren tot de mooiste herfstverkleurende struiken. 

6 opmerkingen:

  1. Zo vader, zo dochter(s)!
    Je tuin is zó mooi. Geraffineerd, dat spelen met perspectief door dat paadje wat smaller te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mijn kasseien (ook gewoon in de tuingrond gelegd) zijn spoorloos onder het gras verdwenen na 1 seizoen. Hopelijk houden ze op je zandgrond langer stand :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier is het vooral de oudste die echt met volle overgave zorgt voor de kippen. Erg fijn.
    En die trope d'oeil, had ik niet gezien. Mooi werk

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb hier een hele tijd geleden eens gelezen dat je je tuin af vond! Maar je blijft maar bezig ;-) 't Is in ieder geval erg mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het pad heb ik onder handen genomen omdat van het oorspronkelijk gras niets meer overbleef en alleen nog slijk overgebleven is. De afboording geeft me de kans om nog wat bodembedekkers er achter te zetten zonder dat ze belopen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik word bijna jaloers op die zee van tijd die je hebt ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.