de eikenbladhortensia heeft een mooie herfstverkleuring
Zolang het niet vriest, is november een uitgelezen moment om bomen, hagen en struiken te planten. Dit is zeker het geval voor het plantgoed dat met blote wortel wordt aangeboden. Wie verlekkerd is op de allermooiste verkleuringen heeft in de kwekerij zijn uitgekozen exemplaren gereserveerd. Of er tenminste toch goed rondgekeken welke planten voor een krachtige herfstboost in de tuin kunnen zorgen. Gelukkig is de natuur zo lief om naast het saaie bruine blad ook voor oranje, gele, rode, paarse (en alle schakeringen daar tussenin) bladeren te zorgen. Keuze te over. Zo veel dat het moeilijk kiezen is.
de donzige fluweelboom verkleurt opvallend oranje
Op 2 Fothergilla's na, die nog in pot staan, werden mijn uitgesproken herfstplanten jaren geleden reeds in de grond gestoken. Dit plantseizoen heb ik uitsluitend appelbomen en 2 magnolia's aangeplant. Wat nu de beste of de schoonste herfstboom of -struik is, is niet te zeggen. Zelfs binnen dezelfde soort kan de verkleuring soms variëren (Parrotia en kornoeljes) en enkele vriesdagen kunnen de mooie gekleurde bladeren plotsklaps op de grond doen belanden (Ginkgo biloba en Fraxinus). Er zit niks anders op dan zelf goed rond te kijken. Kwekerijen, parken en tuinen... daar kan je best je keuze maken.
de Japanse notenboom wordt volledig geel
Toch wil ik enkel suggesties doen waarvan je geen spijt gaat hebben. Bij de bomen zijn er m.i. enkele uitschieters: de amberboom (Liquidambar), de Parrotia persica en de schaarser aangeboden Fraxinus angustifolia 'Raywood'. Wie van geel houdt, zal van de Ginkgo biloba of de inheemse lork (Larix) zeker blij worden.
Bij de struiken of kleinere bomen gaat mijn voorkeur uit naar de bloemkornoeljes (Cornus florida), de oranje verkleurende fluweelboom (vermeerdert zich gemakkelijk met worteluitlopers), de toverhazelaars (Hamamelis intermedia) die je na de bladval nog eens extra vertroetelen met hun geurende lintbloemen, de uitmuntende krentenboompjes en de blauwbessen. Bij de Japanse esdoorns heb je ook prachtige exemplaren - de mijne wordt zo volledig knalrood- maar de precieze benaming van deze variëteit ben ik kwijtgeraakt. Ook de eikenbladhortensia en de kardinaalsmutsen verkleuren mooi.
de wilde wingerd kent zijn gelijke niet
Wie zijn volledige gevel in een warme herfstgloed wil tooien, moet zeker de wilde wingerd (Parthenocissus tricuspidata) een plaats geven. Naast de roodverkleurende bladeren komen er ook schone bessen in. Het grote voordeel van deze klimplant is dat hij volledig zijn plan trekt. Geen draden of klimrekken nodig. Zijn zuignapjes (precies kleine kikkerpootjes) klimmen werkelijk overal tegenop. Deze wingerd was niet voor niets ook de lievelingsplant van Hundertwasser.
Dat kan ik begrijpen van Hundertwasser!
BeantwoordenVerwijderenVorige maand heb ik een eikenbladhortensia aangeplant;ook vanwege de herfstkleur.
Mooie kleurige foto's hierboven.
Wilde wingerd zou ik ook nog willen aanplanten tegen onze woning. Ter vervanging van één muur met klimop, zelfs. (De andere muur laat ik verder begroeien met klimop omdat er ontelbaar veel vogels in huizen).
BeantwoordenVerwijderenToffe sfeerfoto's! De eikenbladhortensia draagt mijn voorkeur weg. Te onzent staat hij prachtig te wezen in pot.
Ik heb hier heel wat plantgoed staan dat ik wil planten. Op 3 of 4 december levert De Linde de laatste fruitbomen, maar ook die bomen zullen tijdelijk ingekuild moeten worden zolang de grondwerker zijn werk niet heeft gedaan...
BeantwoordenVerwijderenGinkgo biloba en Liquidamber zijn inderdaad prachtige bomen. Zelf ben ik ook helemaal weg van Liriodendron tulipifera, maar dat is eerder een parkboom dan een tuinboom.
Nog voor de herfst goed en wel begon was de tulpenboom hier al kaal. De aparte bladeren en (hopelijk niet te lang meer wachten)de bloemen zijn zeker de moeite. Hier staat de Chileense variëteit met afwijkend blad.
BeantwoordenVerwijderenHij is minder spectaculair in de hersft, maar dat maakt hij in de lente goed volgens mij
BeantwoordenVerwijderen