24 november 2012

zicht op windmolen

zicht vanuit onze tuin naar het Noordoosten

Als je op de achtergrens van onze tuin staat, tussen de Spaanse aken die ons perceel afboorden, dan heb je best wel een schoon uitzicht. De vele hectares bewerkte grond die zich uitstrekken tot tegen onze tuin, zijn op het gewestplan ingekleurd als beschermde landbouwgrond. De stal vooraan op de foto heeft lange tijd onderdak geboden aan een uil. Of het nu nog het geval is, weet ik niet.

Het volgende huis dat even komt piepen, is de Groenpoort. Een zeer gekende Looise boerderij. De vele kinderen Bertels die er geboren zijn, zijn allemaal neven en nichten van mijn vader. Het bos in herfsttooi bevindt zich op de Baalberg. In mijn jeugdjaren werd gezegd dat Sus Vergif er de baas was en dat je er beter geen kastanjes ging rapen. Er zouden wolfsklemmen liggen.

Achter het bos hebben we zicht op 1 windmolen. Deze windmolen behoort tot het windmolenpark van Nike in Laakdal. We zien de meest rechtse van allemaal, deze die vlakbij het Sas van Genendijk in de grond gebetonneerd is. Nergens is er één storend element te zien: geen pijp, geen hoogbouw, geen pretparktoestanden. Over de zielige toestand van de tiendenschuur, waar we ietsje oostelijker ook een flard kunnen van opvangen, zwijgen we nu even. 

Als de wind uit het Noorden komt horen we wel de E313 - de vele auto's bedoel ik dan - en af en toe een kortstondig hels lawaai van een boot op het Albertkanaal of de Essochem. Dankzij dit fabriek kunnen we af en toe ook genieten van een steekvlam met bijhorende pekzwarte rookpluim. 

Het beeld zou nog mooier zijn als op de landbouwgrond niet alle struwelen zouden weg gekapt zijn of als de betrokken boer niet opteerde voor grootschalige monoculturen van maïs of aardappel. Maar het kan ook slechter. Gezien de bescherming door het gewestplan is het quasi zeker - 'quasi' omdat we nu eenmaal in het Vlaanderen van K. Peeters leven - dat de groene invulling behouden blijft. We bekijken momenteel of we de Spaanse aken niet zodanig kunnen snoeien dat we één of meerdere schone doorkijken creëren.


5 opmerkingen:

 1. Een mooi vergezicht. Ik hou persoonlijk wel van het uitzicht een windmolen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ook. Ik zou er zo eentje in mijn tuin willen, mits aangepaste schaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die rode streepjes zouden er van mij wel af mogen, van die windmolen dan...
  Maar je hebt een jaloersmakend uitzicht. En bij een bos waar "Sus Vergif" regeert, zou ik altijd ver vandaan blijven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Later leerde ik dat Sus Vergif een apotheker was :)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.