Zowat 2 maanden heb ik de kletsnatte muren laten drogen maar de voorbije dagen werd hier weer naarstig gewerkt met, uiteraard, regelmatig de nodige pauzes. De snelbouwmuren werden hier en daar gecementeerd en volledig bekleed met een waterdichte vezeldoek. De naden kregen er nog een smalle strook bovenop zoals voorgeschreven. Er zit een nieuwe douchekuip in en de oude afvoerpijp kon lekvrij hergebruikt worden. Maar nu dus het tegelwerk.
Net zoals op ons toilet wil ik iets speciaals doen ook al kost me dat veel, heel veel extra werk. Om me mentaal gerust te stellen dat er niks verkeerd is om af te wijken van de voorschriften en de algehele verwachtingen, heb ik mijn Hundertwasser-boeken en foto's er nog eens bijgehaald. Niet om klakkeloos te kopiëren maar als bron van fantasie.
De groene citadel van Maagdenburg
De foto's van onze trip naar het voormalig Oost-Duitse Maagdenburg, waar Hundertwasser "die Grüne Zitadelle" neerpootte, zijn niet alleen plezant om terug te bekijken maar ook bijzonder inspirerend in het kader van de werkzaamheden. We huurden er 2 kamers -dat heb je als je met zessen bent- wat ons toeliet de binnenafwerking te bestuderen. De slaapkamers zijn maar heel gewoontjes maar de sanitaire ruimtes zijn op zijn Hundertwassers betegeld. Kijk maar:
niet meteen wat gangbaar is....
De overheersende kleur is altijd wit. De rechte opgaande hoeken worden afgerond en met smalle stroken betegeld. De voegen lopen nooit waterpas omdat Hundertwasser het niet zo begrepen heeft op de rechte lijn. Af en toe breekt een gekleurde muurtegel de kleurenmonotonie. Door met een hamer op een tegel de kloppen, breekt deze in stukken waarna hij weer samengepuzzeld op de muur gekleefd wordt. De vloeren worden altijd golvend uitgevoerd. Ik vind het eindresultaat meestal schitterend. Af en toe -zoals de lavabo's van het station in Uelzen en de toiletten onder het wegrestaurant in Bad Fischau (Wenen-Graz)- valt het te druk uit of werd het te slordig uitgevoerd.
scheef maar toch inspirerend
De beide foto's hierboven kunnen dan al als heel speciaal ervaren worden maar voor Hundertwassers doen zijn de getoonde toiletten nog erg braafjes en kleurloos. Hundertwasser was dan ook niet betrokken, zelfs niet aanwezig bij de concrete uitvoering van de tegelwerken wegens al overleden. Hij stierf immers op 19 februari 2000 terwijl de eerste steen van die Grüne Zitadelle gelegd werd op 19 maart 2004. 'Naar de geest van' is dan ook een betere omschrijving.
In Nieuw-Zeeland, meer bepaald in Kawakawa, bouwde hij wél zelf openbaar toiletten die wereldberoemd geworden zijn. Nergens ter wereld worden de toiletten zo dikwijls bezocht zonder gebruikt te worden. Het resultaat is dan ook formidabel. Je kunt 'kawakawa toilet' (je kunt horen waarvoor het dient) eens googelen of je kan mijn artikel over het WC-boek of 'een plaske waard' herlezen en je zal zien wat ik bedoel.
Nu is het aan mij.
Ik ben benieuwd naar het resultaat van je douchewerkzaamheden op z'n Hundertwasseriaans. Binnenkort nog een bedevaartplekje erbij?
BeantwoordenVerwijderenalhoewel ik het knap en gedurfd vind, wil ik toch niet dat mijn toilet/badkamer er zo uitziet. het duizelt me al voor de ogen bij het zien van al die scheve lijnen, word er een beetje 'zeeziek' van ;-). ik hou in mijn eigen woning van rust en homogeniteit.
BeantwoordenVerwijderenDe Kawakawa vind ik heel mooi, maar ik denk net als Hilde, dat mijn evenwichtsorgaan te veel op de proef gesteld zal worden door het spel met "scheef".
BeantwoordenVerwijderenHebben al je gezinsleden een stabiel evenwicht op alle tijden van de dag en de nacht?
Voorwaar anders dan anders. Ik kan het wel smaken, maar ga in de huidige woning toch meer de andere richting uit.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het erg mooi. Met slechts wat decoratieve tegels wordt een heel nieuwe ruimte geschapen.
BeantwoordenVerwijderenMvg. David.