28 augustus 2012

is dit tuinplezier?

Een bekend tuincentrum zond me vandaag via de elektronische post hun nieuwe folder 'vol tuinplezier'. Altijd interessant, dus aandachtig bekijken en niet meteen de prullenmand in.

In heel de folder geen bloemen of planten te vinden, op één blad met vleesetende planten na. Ik schrik daar al niet meer van want het is symptomatisch voor de sector van tuincentra: vaak de helft en meer van de winkeloppervlakte is er tegenwoordig ingenomen door meubels, lampenkappen, kaarsenhouders, zitkussens, barbecuestellen, meststoffen en biociden, teljoren.... en bij de heel slechten vind je hiernaast ook nog zijden en plastieken bloemen.

Ook op de frontpagina van de 'folder vol tuinplezier' peddelt iets dat vlees eet. Normaal kost hij 6,95 euro maar nu slechts 2,95 ! Een actieprijs voor.... een echte baby Trachemys scripta scripta oftewel een geelbuikschildpad. Wansmakelijk en oerdom! Leert men nu nooit?

Hoeveel van die schildpadden belanden uiteindelijk in de natuur? Of in een schildpaddenopvangcentrum? Door deze exotische beestjes in de promotie te zetten, worden de impulsaankopen daarenboven flink gestimuleerd. Ik dacht dat dit moest vermeden worden?

Het is nochtans simpel: de verkoop van dieren hoort niet thuis in tuincentra. Bloemen en planten willen wij zien, geen dierenleed. Wat schildpadden betreft is het mijn mening zelfs dat de verkoop best volledig verboden wordt, wat trouwens reeds het geval is voor de roodwangschildpad. Na het instellen van dit verbod zijn de kwekers, vaak heuse schildpadden-kweekboerderijen, zich beginnen toeleggen op andere soorten: geelwangen of geelbuiken. Niet voorzien in de wetgeving maar wel dezelfde ellende en opnieuw big money. 

Neen, dit is geen tuinplezier maar een misdadige business. Reptielenkenners wijzen er trouwens op dat de schildpadden heel vaak in erbarmelijke condities worden uitgestald. Zelfs dat aspect is niet in orde. Zou men vergeten zijn dat schildpadden wel betere zorgen nodig hebben dan plastieken bloemen?

Hoe diep kan een tuincentra trouwens vallen als men zijn kost moet verdienen met schildpaddenverkoop en pvc-tulpen? Back to basic! Dringend snoeien in je aanbod mensen!

6 opmerkingen:

SuperMasj zei

Ik probeer tuincentra te vermijden als de pest. Alleen plaatselijke Horta of Aveve voor dierenvoer, potgrond en tuingereedschap.
Planten koop ik er nooit. Die koop ik bij kwekers. Die mensen kennen hun vak. Ze kennen ook hun producten, en verkopen dan ook geen minderwaardige variëteiten... de prijs is vaak nog gunstiger (maar daar is het mij minder om te doen). Ik zou ze dus niet missen de tuincentra zoals 'Intratuin'. Integendeel.

En wat betreft die dieren: groot gelijk.

de biodiverse tuinier zei

Yep - 't is een triestige evolutie in die tuincentra. En die invasieve exoten die nog steeds verkocht worden ... ze gaan 't nooit leren. Winstbejag boven alles - en zeker boven dierenleed of natuurbehoud ...

Menck zei

Dit is effenaf wraakroepend. "Tuin"centra zijn hun naam al tijden niet meer waard. Doe mij maar de lokale plantenboer (en de groothandel, vaneigens).

Anoniem zei

Kan ik daar nog meer op zeggen dan "Amen"? "Uit" misschien? Maar dat zal wel wishfull thinking zijn...

An en Toon zei

Groot gelijk, Ludo!

aandewaterkant zei

Ik weiger nog in zulke tuin centra's binnen te gaan nadat ze mij voor de zoveelste keer planten hadden verkocht met een verkeerd etiket. En zulke dieren horen daar toch niet thuis :(