Sinds juni 2011 is het Park Cerckel van Diest terug opengesteld voor het publiek. De voorbije week vond ik de tijd om er voor 't eerst een kijkje gaan te nemen. Over dit park is heel wat te doen geweest omdat het zo'n 20 jaar geleden aangekocht werd door de stad Diest en sindsdien enkel verder in verval is geraakt. Dankzij een belangrijke financiële inbreng vanuit de Vlaamse regering is het park intussen grotendeels gerestaureerd. Goed genoeg om de Diestse rustzoekers en groenliefhebbers uit te nodigen om te genieten van dit stadspark.
de opgepoetste inkompoort is het pronkstuk van de tuin
De 18de eeuwse inkompoort langs de Michel Theysstraat is meteen ook het pronkstuk van de beschermde site. Deze rondboogpoort werd opgeknapt en vormt een prachtige toegang tot het park. Ooit (1228) was dit domein eigendom van de Minderbroeders. Rond 1880 kocht brouwerij Pieck (later Cerckel) een groot deel van het voormalig kloosterdomein op en legde er een 'romantische tuin' aan. 'Romantisch', jawel, dat betekent vijvers, een kunstgrot, een sierlijke brug en een lusthof met oranjerie.
de serre (oranjerie) moet nog gerenoveerd worden
al is de griezelige sfeer die er nu hangt beslist een foto waard
Bij de recente renovatie werden behalve de poort ook de grot, de vijvers en de brug flink onder handen genomen. De infirmerie (lusthof) en de oranjerie zullen in een volgende fase aangepakt worden. Interessant in dit dossier is dat binnen enkele weken aan de Saspoort ook de werken starten om de Demer terug door de stad te laten vloeien. Hierbij zal de Demer ook langs het Park Cerckel stromen waarmee de mogelijkheid ontstaat om de vijvers te voeden met het water van deze rivier.
Naast de mooie rondboogpoort is zeker ook de smeedijzeren brug over de waterpartij je aandacht waard. Deze brug was de laureaat 2010 van de Hans Vredeman de Vriesprijs, goed voor een geldprijs van 6000 euro.
de in de prijzen gevallen brug over de vijver
met in de achtergrond het "lusthof" dat ook gerenoveerd wordt
Botanici of plantenliefhebbers blijven in Park Cerckel -iets meer dan een hectare groot- momenteel nog op hun honger zitten. Er staan enkele imposante wilde kastanjes en beuken, ook de aanwezige taxussen zijn al behoorlijk oud. Wat struiken en bloemen betreft moet je het stellen met een pas aangeplante groep Hortensia's. De vijvers, waarvan de lage waterstand opvalt, zijn al een stuk interessanter omdat ze behoorlijk dicht 'gewoekerd' zijn met kattenstaart, grote lisdodde en waterweegbree. Ik zag er een prachtige beekjuffer en heel wat heidelibellen rondfladderen.
De waarde van het park is veeleer te zoeken in de rijke historische achtergrond en het feit dat deze site deels bewaard en opengesteld is kunnen worden voor het grote publiek. Voor wie zich even wil terugtrekken uit de stadsdrukte is een groene plek altijd erg welkom. Als geïnteresseerde bezoeker stelde ik me wel de vraag waarom de groene ruimte voor het aanpalende ziekenhuis niet samengevoegd is met Park Cerckel daar het qua groeninrichting en verbondenheid met de Demer quasi uniform is.
De stad Diest plaatste een 20-tal oranje strandzetels in het park in de hoop dat "nog meer bezoekers gaan profiteren van dit mooi stukje groen in de stad". Bij ons bezoek was het erg kalm en bleven de strandzetels leeg. Toch kan de openstelling en renovatie van Park Cerckel alleen maar toegejuicht worden. Hoe meer groene longen in een stad hoe beter. Mits renovatie van het 'lusthof' en het vanuit ecologisch en botanisch oogpunt verrijken van het park kan dit stadspark uitgroeien tot iets heel moois.
Die wilde kastanjes zullen dan ook nog moeten verdwijnen op termijn.
BeantwoordenVerwijderenIk heb een tijdje in de omgeving van Diest gewoond, de inkomspoort herken ik en ziet er inderdaad beter uit ivm 10-15 jaar geleden
ziet er een interessant park en beslist de moeite om het met een bezoek te vereren als je er in de buurt bent! zomerse groetjes
BeantwoordenVerwijderen