16 augustus 2012

uitzonderlijke Franse schoonheid

op de foto klikken om uploadformaat te openen

Baume-les-Messieurs is één van 'Les Plus Beaux Villages de France'. Alhoewel we er al een keertje geweest waren, bezochten we 't voor een tweede maal omdat de kinderen nu wat groter en ouder zijn. Baume-les-Messieurs wordt bezocht omwille van zijn unieke ligging in een reculée, een vallei tussen hoge kalkwanden. Andere bezienswaardigheden zijn de abdij met het Vlaamse retabel (16de eeuw), de grotten en de mooie breedwaaierige waterval.

Het Vlaamse retabel met bladgoud in de opengebroken abdijkerk

Deze mooie waterval is gelegen op de plek waar de vallei doodloopt tegen de kalkwanden. De rotsen waarop het water uit mekaar spetst zijn grotendeels begroeid met mossen en varens. De grillige vormen doen denken aan een sprookjesdecor. Op één plekje groeit een Campanula en dat levert een mooie postkaart op. Dat kon ik niet laten schieten.

In het winkeltje vlakbij de abdijkerk, die momenteel voor archeologisch onderzoek volledig overhoop ligt, kan je alle Trappisten in flesje kopen. Zelfs de Nederlandse La Trappe staat er tussen. Tegen de avond, toen wij er vertrokken, stroomden de motorhomes toe. Dat fenomeen zagen we ook op Le Markstein, één van de bergtoppen in de Vogezen met prachtig uitzicht. Als de toeristen weg zijn, worden de mooiste plekjes van Frankrijk ingepalmd door de motorhomes. De avond doorbrengen en wakker worden in zo'n prachtige omgeving -en dan nog zonder kosten- weet duidelijk velen te bekoren.

hoge krijtwanden omsluiten Baume-les-Messieurs

De vallei van Baume-les-Messieurs is geklasseerd en opgenomen in Natura 2000. Er is ook een bescheiden camping. Zelf verbleven we op de camping van Champagnole. Er zijn een aantal uitzichtpunten van op de hoge krijtwanden naar het pittoreske stadje. Het mooiste zicht krijg je wanneer het avondlicht op Baume-les-Messieurs valt.


2 opmerkingen:

de biodiverse tuinier zei

Wow! Die laatste foto is ook de moeite!

Zem zei

Als ik deze schitterende beelden zie, wil ik meteen weer daar gaan kamperen.