22 juni 2011

drie zinnenstrelende rozen

3 rozen, digitaal ingekaderd
(erop klikken om te vergroten)

Op de roos 'Gertrude Jekyll' na, een roze Austin-roos die ik moedwillig kapot hebben laten gaan, heb ik nooit een grootbloemige roos van betekenis in mijn tuin gehad. Ik vind heel wat van die grote rozen schreeuwlelijk. Moeilijk in te passen op mijn geleeg ook.

Omdat het rond de aanvang van de zomer dé koopperiode voor rozen is, tenminste toch al je ze in bloei wil zien en er eens wilt aan ruiken, trok ik vandaag naar een plantenkweker om er een rode klimroos te zoeken en aan te schaffen. Helaas, geen geschikte klimroos gevonden maar wel 2 heel aparte en mooie rozen. Zonder voorkennis, laat staan hun naam of eigenschappen te kennen, heb ik ze gekocht omdat ik ze zo charmant vind.

Samen met een nieuwe paarse, die enkele weken geleden reeds aangeplant werd, ben ik nu de "trotse bezitter" van 3 nieuwe rozen (zie foto):

boven: de oranje/ambergele trosroos "Amber Queen", roos van het jaar 1984 in Engeland en sterk geurend;
midden: de paarse "Burgundy Ice", een Australische trosroos en nog een verre mutant van "Sneeuwwitje";
onder: de romantische witroze, erg gevulde.... dat ik het nog niet met zekerheid weet! Zo mooi dat ik vergat een kaartje mee te pakken of aandachtig te bekijken welke roos het nu precies is. Als ik speur op het internet kom ik uit op "Honoré de Balzac", maar dat moet ik toch eerst eens checken bij mijn volgend bezoek aan de plantenzaak. Of zijn er rozenkenners onder jullie die het weten? Is het de Balzac of niet?

update 27/6/2011: ik ben zonet naar de kweker geweest en het is inderdaad de Honoré de Balzac.
2 opmerkingen:

Menck zei

Rosa 'Honoré de Balzac' is naar mijn mening veel rozer gekleurd in het beginstadium (net voor hij opengaat). De roos die jij hier toont is te wit om een Balzac te zijn.

[muggenbeet] zei

Hier sé, mijn goeie vriend Menck! De man met één van de beste blogs die ik ooit gevolgd heb. Hopelijk is alles goed met je, fijn dat je nog eens hier gepasseerd bent. Tja "Balzac" ... ik zal eens in de boomkwekerij gaan kijken wat ik precies meegenomen heb. Laat wel iets weten.