6 juni 2011

blikvangers van het weekend

Bij onze eerste opentuin, vorig jaar, waren de Knautia macedonica en de geurende boerenjasmijn dé blikvangers van het weekend. Beiden schitterden toen op hun hoogtepunt. Alhoewel we dit jaar krak hetzelfde weekend de deuren open stelden, waren het totaal andere planten die de show stalen. Wellicht gaat het ook voor jullie tuin op dat de natuur een aantal weken voorligt.

Aan de vragen en opmerkingen van de bezoekers te horen, waren het deze keer vooral de waterpartijen met de waterlelies die het meest beziens hadden. De technische kant van de helofyten-zuivering was ook iets waar heel wat mannen het fijne moesten van weten. Met plezier heb ik het een tiental keren proberen duidelijk te maken. Zo te horen gaan de komende jaren nog heel wat toffe zwemvijvers het licht zien. Goed zo.

Hieronder enkele smaakmakers van het weekend:

madeliefjes op de vensterbank in een canvas van klimop

De zwemvijver waarin heel wat kindjes plezier hebben beleefd. Ook de zelfgemaakte ladder (met kastanje palen) sprak de mensen wel aan.

De valeriaan, de geitenbaard, het Zeeuws knoopje en de paarse Veronicastrum vlakbij de helofytenfilter met gele lis, pijlkruid, watermunt en kalmoes. De echte tulpenboom op het eilandje -'die boom met die grote bladeren'- leverde ook wat gokwerk op.

De nieuwe poel met witte en gele waterlelies met tientallen waterinsecten en waterjuffers. Dé plek waar ik voortaan het meest vertoef, hopeloos wachtend op watersalamanders.

Lekkere zoete kersen, zo maar te plukken. Al hadden die van zaterdag het de mensen van zondag niet gemakkelijk gemaakt.

Vandaag hebben we van een bezoekster al lichtpaarse (éénjarige) kattensnorren gekregen. Een andere bezoekster komt nog echte korenbloemen planten. Ongelooflijk toch? Van heel wat bezoekers kreeg ik de vraag welke planten ik aanraad voor hun nieuwe kleine tuin. Wel, wie niet veel plaats heeft, kan in een mum van tijd en bijna zonder kosten een ecologische tuin inrichten. Plant één of meerdere krentenboompjes, geef ook een gele kornoelje een plekje (Cornus mas), vergeet zeker geen fruitboom en zorg voor een waterpartijtje. Als je niet graag graaft, kan dat zelfs in een zinken teil uit de Kringwinkel. Je zal versteld staan hoe snel je je in een andere wereld waant. De vogels en waterdiertjes houden je meteen gezelschap en je kan zeer snel je eigen fruit binnen smullen. Zo eenvoudig. Want als je één ding zeker niet mag geloven dan is dat dat tuinieren of tuinaanleg specialistenwerk zou zijn. Al doende leert iedereen.

P.S.: voor al wie wil terugblikken op de graafwerken (voor al die mannen die van hun vrouw aan de slag moeten), nog een foto uit de 'oude doos'. En hier de uitzetting van de visjes en de allereerste spadesteek (wel even naar beneden scrollen).


10 opmerkingen:

 1. Ja, madam was hier ook in haar element na het zien van al uw waterpartijen. Dat er hier geen poel komt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vrouwlief heeft zo'n schrik van waterpartijen met de kindjes dat ik voorlopig gespaard blijf van die noeste arbeid, petje af nogmaals.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw Ludo, da was weer echt de moeite! Spijtig dat het weekend vol geboekt was ... ik kom zeker is een kijkje nemen (mag toch ook buiten dit weekend hé ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sympathiek glimlachend heb ik je relaas gelezen. Wegens 'een feest' heb ik je tuin weer niet kunnen bezoeken. Maar ik kreeg een verhaal met hele mooie foto's en was zo benieuwd naar je wedervaren.
  Je tuin staat fris, je zwemvijver lijkt zo zuiver!
  Blikvangers van dit jaar moeten niet onderdoen voor die van verleden jaar, de natuur kan je niet stoppen, niet vooruitlopen.
  Je hebt je bezoekers heel veel moois geboden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn niet in Tessenderlo geraakt maar het komt er vast ooit van ;)
  Ziet er alvast geslaagd uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En neen, wij waren dit jaar niet van de partij... (We hadden ons te laat gerealiseerd dat het weekendje dat we de boot naar Engeland hadden geboekt ook het Velt-tuinen WE was.)
  En ik durf niet beloven 'maar volgend jaar komen we zeker', want wie weet durven we het avontuur hier toch aan tegen die tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @annetanne: er is geen reden om te twijfelen, jullie tuin is zeker het bezoeken waard.
  @boerenerf en natuurlijk-rijk: merci voor de positieve commentaar. Safety first als er kinderen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn beste vriendin vertelde dat haar ouders in Limburg in een geweldige tuin met allemaal hoekjes en een prachtige zwemvijver waren geweest.
  Ik wist gelijk over wiens tuin ze het hadden!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Mmezsazsa: je bent dan ook één van mijn trouwste bezoekers :) Wanneer kan Vlaanderen eens een blik werpen (figuurlijk dan) in/op jouw tuin? Plannen in die richting?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie tuin én zwemvijver.
  Ineens weet ik een verjaardagscadeau voor de vriend.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.