12 juni 2011

uitbreiding op komst

In een bos vol ambetante eksters, kraaien, kauwen, gaaien en eekhoorns is het slim gezien van het mannetje-winterkoninkje om een nestje te maken binnenin ons tuinhuisje. In de deur ervan hangen van die gekleurde vliegenlitsen die de vrije doorgang voor grote vogels erg bemoeilijken. Daarenboven werd het nestje goed verstopt in een metalen rek vol plastieken bloempotjes. Het vrouwtje-winterkoninkje moet al even slim zijn, want zij koos uit meerdere nesten precies dit bouwsel uit om haar eieren te leggen.

4 kleine witte eitjes, wellicht het tweede legsel van het jaar

Normaal gezien maakt het kleine lawaaimakertje een kogelvormig nest met een zij-ingang, maar ik vind in mijn tuin toch vaak gewoon komvormige winterkoningnesten. Zonet heb ik het nestje nog eens gecontroleerd en het vrouwtje is volop aan het broeden terwijl het mannetje in de buurt blijft en nerveus heen en weer vliegt terwijl het keihard lawaai maakt. Zeker als onze kat in de buurt is, hebben mijn oren het geweten.

Op twee weken tijd broedt het vrouwtje de eieren uit. De jongskes worden dan door beide ouders gevoederd. Het winterkoninkje is na het goudhaantje onze kleinste vogel. Behalve aan het lawaai maken is het gemakkelijk te herkennen aan het kort staartje dat vaak omhoog gericht staat. Het vogeltje houdt van rommelige tuinen en vertoeft graag op takkenhopen.2 opmerkingen:

  1. Een mens zou echt jaloers worden op jullie tuin. Zoveel broedende vogels hebben we hier niet. We mogen al heel content zijn als er een koppel mezen eens een van de nestkastjes gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je hebt echt een mooie tuin. Overigens, als je in een omgeving woont met veel groen om je heen, loop je een grote kans dat je last krijgt van boktor. Mocht dit het geval zijn, is dit de oplossing: boktor

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.