We hebben weer een paar heerlijke dagen achter ons. De vele zonuren brachten een hele nieuwe zwerm vlinders tot leven. Op de paarse vlinderstruiken zag ik tot mijn verrassing een vijftal distelvlinders en een paar gehakkelde aurelia's zitten. Zoveel distelvlinders was erg lang geleden. In de achtertuin fladdert al een paar dagen een tweetal landkaartjes rond. Ze zijn erg schuw en laten zich niet gewillig fotograferen. Maar dat kan ook aan mij liggen. Er bestaan nog soorten die zich uit de voeten maken als ik in de buurt kom.
Die landkaartjes zijn heel interessante vlinders. De soort vertoont namelijk 'seizoensdimorfisme' wat betekent dat de bij ons voorkomende generaties totaal verschillend van kleur zijn. In het voorjaar zijn de landkaartjes hoofdzakelijk oranje met vele zwarte vlekken en hier en daar wat wit aan de vleugelbovenrand (vergelijkbaar met de kleuren van de distelvlinders), bij de zomervorm (zie foto) die thans rondvliegt, is de grondkleur zwart met onderaan een oranje band en in het midden een witte band.
Echt zeldzaam is deze vlinder niet maar voor mijn tuin is het toch een nieuwe soort. Ik sluit niet uit dat het iets met mijn waterpartijen te maken heeft omdat, volgens de boekjes, het landkaartje graag in vochtige bossen vertoeft.
Ook in mijn tuin heb ik dit jaar voor het eerst een aantal landkaartjes gezien. Zelf hebben we behalve een kleine poel hooguit wat regentonnen in de tuin, maar onze achterbuurman heeft een groot ven met een oppervlakte van enkele honderden m² in zijn tuin. Maar dat ven is er al jaren, dus dat kan de verklaring voor het plots opduiken niet zijn.
BeantwoordenVerwijderenWellicht dat het vlindertje regionaal even wat algemener voorkomt?
Daarstraks nog een foto gemaakt waarop de onderkant van de vleugels te zien is, met de 'landkaarttekening' waaraan het beestje zijn naam te danken heeft.
BeantwoordenVerwijderen