1 juni 2008

wandelen in Leuven

Vandaag zaten we voor bijna de ganse dag in Redingenhof te Leuven waar de finaledag van het Vlaams tafeltenniscriterium plaatsvond. Met de twee dochters die niet deelnamen, heb ik een stevige wandeling door Leuven gemaakt. Dat was lang geleden, dus waarom niet?

Je kunt al raden wat Loes en Sara zeker wilden zien. Inderdaad, het winnend restaurant d'Hoogeschool van die 'successerie' op VTM. Zonder kaart of GPS wandelden we via de Parijsstraat en de Oude Markt recht op recht naar het Hogeschoolplein. Ik kende mijn weg nog.

d' Hoogeschool is een eerder bescheiden optrekje.


Van daar uit gingen we het prachtig stadhuis bewonderen. Het viel me op dat Leuven toch zo slim geweest is om de naaste omgeving van dit historisch gebouw verkeersvrij te maken. Wat een verschil met mijn studententijd!

Op de terugweg wenste ik nog één ding gaan te bezoeken, iets waar ik nooit eerder toe gekomen was, met name de Leuvense kruidentuin (Hortus Botanicus Lovaniensis). "Leuven is", aldus de website van stad Leuven, "één van de weinige steden in ons land die een plantentuin bezitten. In België is de kruidtuin van Leuven de oudste. Hij dateert van 1738. Op een oppervlakte van ca. 2,2 ha bevindt zich een uitgebreide verzameling bomen, heesters en struiken. Naast de verzameling kruidachtige planten, kruiden, water- en kuipplanten, stelt het serrecomplex een verscheidenheid van tropische en subtropische soorten tentoon. Bij koninklijk besluit van 06-07-1976 werd de oranjerie als monument en de hele kruidtuin als landschap gerangschikt."

Ik was serieus onder de indruk van deze Kruidtuin op de Kapucijnenvoer en, geloof me, ik heb toch al een en 't ander gezien. De majestueuze tulpenboom (Liriodendron tulipifera) die in de bloei stond, spande voor mij de kroon. Moest ik momenteel in Leuven wonen of studeren, ik zou er vaak de rust gaan opzoeken. De groendienst van Leuven mag er fier op zijn. Prima werk.

Loes nabij de Japanse honingboom.

De kruidtuin is heel het jaar gratis toegankelijk voor het publiek:
- periode van 1 oktober tot 30 april: van 08.00 uur tot 17.00 uur;
- periode van 1 mei tot 30 september: van 08.00 uur tot 20.00 uur;
- op zon- en feestdagen van 09.00 uur tot het voorziene sluitingsuur;
- gesloten op 25 december en 1 januari

2 opmerkingen:

  1. Muggenbeet, de mens die zijn roeping als stadsgids gemist heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan het provenciaal domein van Kessel-lo ook aanraden. Daar heb ik die van ons ten huwelijk gevraagd. Er waren eendjes en ze heeft ja gezegd.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.