31 januari 2006

veel vragen

Tessenderlo Chemie is de kern van het probleem inzake de nieuwe dioxine-affaire. Blijkbaar wordt in dat bedrijf nu ook al zoutzuur mét dioxine geproduceerd. Dat is nieuw voor mij. Biologisch dode rivieren, 90 ha stortplaatsen, verzilting van het grondwater, illegale verbranding van giftig afval, bouwovertredingen, cadmium in de grond, kwik in de groenten, seveso-activiteiten nabij ons wooncentrum,... dat is erg bekend maar zoutzuur met dioxine???

En blijkbaar is dit geen incidentiële productie want het bedrijf heeft er filters op geplaatst om de dioxine eruit te halen. Het is dus kennelijk een vaststaand gegeven dat er in het productieproces dioxines worden gevormd. Maar waarom produceert TC in godsnaam zoutzuur (of waterstofchloride) mét vergif als je ook propere zoutzuur kunt produceren. Hier is stront aan de knikker. Hier rijzen meer vragen dan antwoorden.

- Hoezo, TC produceert zoutzuur met dioxines die eruit gefilterd moeten worden? Wie wist dit? De overheid, de milieu-inspectie?
- Sinds wanneer werkt die filtering en wat gebeurde er al die tijd daarvoor?
- Op welke afdeling/productieafdeling gebeurt dit dan? En hoe en waar worden die dioxines dan gevormd?
- Is er geen mogelijkheid dat TC dit zoutzuur betrekt uit een niet vergunde activiteit: zitten die heavy-ends (kankeroven van destijds) van LVM en BZC er niet voor iets tussen?
- Zou de milieu-inspectie dit bedrijf eens niet binnenstebuiten moeten keren?
- Kan die HCl mét dioxines ook niet in het leefmilieu (water, lucht) terechtgekomen zijn?
- Waarom kan TC het veroorloven om wekenlang te wachten om die filters te herstellen of te vernieuwen?

en vooral: waarom blijft het Loois gemeentebestuur en de Limburgse Bestendige Deputatie dit soort bedrijven op handen dragen? Ik zou mijn vrienden selectiever uitkiezen.

1 opmerking:

 1. Luodo,

  Jij stelt de juiste vragen. Het antwoord van TC was voorspelbaar. We horen dat antwoord nu al meer dan dertig jaar. Ondertussen zijn het Demer- en Netebekken zwaar verontreinigd.
  Het voorstel van de groene ministers om een convenant af te sluiten om samen die vervuiling aan te pakken, werd afgewezen. Nu moet men weer het onderzoek afwachten. Ik vraag me af hoe lang de kiezer al die shi nog blijft slikken? Is er nog iemand die iets geeft om een gezonde toekomst voor de komende generaties?
  Benieuwd naar de antwoorden op uw vragen.

  strijdbare groeten,

  Remi heylen
  Westerlo

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.