Pagina's

16 december 2004

Topje van de ijsberg.



Milieuverontreiniging heeft vorig jaar in Vlaanderen geleid tot het verlies van 36.000 gezonde levensjaren. Dat betekent concreet dat elke Vlaming gemiddeld vijf gezonde levensmaanden verliest.

Dat blijkt uit het tiende Milieu- en Natuurrapport Vlaanderen (MIRA) van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Ook de externe kosten lopen op. Het rapport brengt de effecten van milieuverontreiniging op de volksgezondheid in Vlaanderen in kaart. Die worden uitgedrukt in aantal verloren gezonde levensjaren, door vroegtijdige sterfte of door een periode van ziekte. Het onderzoek beperkt zich tot zwevende stof, ozon, kankerverwekkende stoffen, lood en lawaaihinder. Volgens de VMM liggen deze vormen van milieuverontreiniging aan de basis van heel wat aandoeningen aan hart- en luchtwegen, kankers en ernstige hinder en slaapverstoring. Vorig jaar leidde dit tot het verlies van 36.000 gezonde levensjaren. De VMM wijst erop dat kinderen, ouderen en zieken meer inboeten aan gezonde levensmaanden.

Met de cijfers is maar een deel van de impact van de huidige milieutoestand op de gezondheid gekend. Zo kunnen de gevolgen van een aantal gevaarlijke stoffen in de lucht en het voedsel nog niet worden berekend. Ook de precieze invloed van andere milieuproblemen, zoals de klimaatverandering, is nog onvoldoende in cijfers uit te drukken. De vijf levensmaanden zijn dus wellicht een onderschatting, aldus de VMM.