7 december 2004

Gifgas uit Tessenderlo

Ik verneem dat een Nederlander is opgepakt voor medeplichtigheid aan volkerenmoord wegens het leveren van TDG (thiodiglycol: grondstof voor mosterdgas) aan Irak. De Standaard bericht dat de Nederlander "maar liefst 538 ton" geleverd heeft.

Ik herinner mij dat op 28.2.1986 de media berichtte dat Phillips Petroleum uit Tessenderlo (B) verantwoordelijk was voor de productie en levering van ditzelfde TDG aan Irak. Het ging in dit geval om een levering van 500 ton TDG (in 1983) aan een Nederlandse firma -KBS (Terneuzen)- die het vervolgens naar Saddam Hoessein vervoerde.

In het Koerdisch stadje Halabja werden in 1988 5000 mensen met gifgas gedood. Dit gifgas zou een cocktail geweest zijn van zenuwgas en mosterdgas. Mosterdgas verkrijgt men door TDG met zoutzuur te verbinden.

Logische vraag: is er een verband tussen beiden? Ja of neen, het is hoe dan ook een erg interessante vraag hoe het zit met de "medeplichtigheid aan volkerenmoord" vanwege deze Amerikaanse multinational uit Tessenderlo? Het verschil tussen de Nederlander van Anraat en P.P. lijkt me erg klein te zijn.

Zal de Belgische justitie even goed goed zijn werk doen als de Nederlandse? Of is het gemakkelijker één louche figuur te arresteren dan een Amerikaanse multinational?

(noot: Phillips Petroleum heet thans Chevron Phillips. Bij het uitlekken in 1986 van deze levering werd het bedrijf op geen enkele manier 'gestraft'. In hun exploitatievergunning werd wel opgenomen dat ze geen TDG meer mochten produceren. Ze mochten het met andere woorden 'niet meer doen'. Ocharme! Woordvoerder van P.P. Dessers deed destijds ook een merkwaardige verklaring: 'het was economisch gezien een heel goede deal'.)