23 juli 2009

gratis ijs

Enkele opgeraapte ijsbollen (foto: gastheer)

Op de nationale feestdag (eergisteren) waren we in Niel bij As te gast bij een collega van die van ons. Alles was in gereedschap gebracht om er een gezellig tuinfeest van te maken. Toen donkere wolken, dreigend dondergegrommel en regen ons deel waren, werd besloten om het feest binnenskamers verder te zetten.

We zaten nog net buiten te schuilen onder de tuinparaplu toen we getuige werden van een wonderlijk natuurfenomeen. Grote ijsbollen, van formaat net geen pingpongballen, vielen uit de lucht. Het waren er niet veel maar de inslagen ervan maakten toch indruk op ons. We raapten enkele van die bollen op en de gastheer trok er een foto van (zie boven).

Gelukkig geen schade, ook niet aan de auto's die buiten geparkeerd stonden. Minder geluk in Heusden en omstreken. Vanuit Niel bij As was goed te zien dat de kern van het 'onweer' aan ons voorbijgegaan was. Ook in Tessenderlo, waar we wonen, was van het ijsfenomeen en de bijhorende storm niets te merken geweest. Maar toch, zelfs op mijn gezegende leeftijd maakt zo'n gratis cocktail-ijs toch enige natuur-verwondering los.

"Met de opwarming van de aarde", verklaart onze weerman op de TV, "gaan we meer van dat krijgen ... maar voorlopig is er niets abnormaals aan de hand".

2 opmerkingen:

Alcyon zei

Mijn auto is door zulke bolletjes gepokt geraakt in 2004... Sindsdien ben ik niet meer zo gerust in onweders en hagel, zeker niet nu zulke dingen sinds 2004 precies elk jaar wel ergens in België optreden (of zo lijkt dat toch voor mij).

coudie zei

Een collega zijn auto is er alvast helemaal pokdalig uitgekomen. Hier gelukkig niks van gemerkt, laat staan hinder van ondervonden.