28 juli 2016

zeldzame gast

citroenpendelzweefvlieg
Tijdens de vakantie heb ik de mogelijkheid om tientallen keren door de tuin te lopen op zoek naar insecten, je weet nooit dat je eens iets bijzonders ziet. De citroenpendelzweefvlieg van gisteren viel me op, heel mooi en nooit eerder hier gezien. Denk niet dat ik de naam zo maar ken, het vraagt wel wat opzoekingswerk eer ik weet wat voor beestje er nu weer in de bloemen hangt. Maar dat is net een deel van het plezier. Dat gold ook voor volgend vrouwtje:



Een uitdaging! Deze libel zat in de voortuin, zelfs niet in de buurt van de vijver. Het silhouet brengt me bij de heidelibellen. Geen band of gele vlek in de vleugels (hoe jammer!) en ook geen zwervende heidelibel (blauwe ogen) want die kreeg ik eerder voor de lens. Geel in de poten, dus geen bloedrode heidelibel. Schieten nog over: een bruinrode heidelibel of een steenrode heidelibel. Dan is het 'de snor' die uitsluitsel kan geven maar mijn foto's brengen mij geen soelaas. Met behulp van waarnemingen.be  (d.d. 6/8/2016) is er uitsluitsel: een bruinrode heidelibel. "De legschede staat niet loodrecht en er is geen snor langs de oogrand".


Het moet niet altijd bijzonder zijn. Twee minzame hommels
op een kogeldistel kunnen me ook bekoren.
(Mijn nagels zijn intussen geknipt)


5 opmerkingen:

  1. Wonderschone foto's, complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooie foto's. Ondertussen heb ik ook al iemand uit het Zichemse aan de naam van de zweef vlieg kunnen helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had het op facebook opgemerkt, oldCoekie, bedankt ook om de link te leggen :) Deze determinatie is intussen bevestigd op waarnemingen.be .

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weerom leuke foto's en mooie waarnemeingen

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.