Tijdens mijn zoektocht naar vlinders merkte ik een wat aparte waterjuffer op. Hij week af van de vertrouwde azuurwaterjuffers, lantaarntjes en houtpantserjuffers. Ik had het idee dat dit wel eens zo'n breedscheenjuffer zou kunnen zijn waar ik over gelezen had. Een foto zou handig zijn voor de determinatie. Ik kreeg het beestje aan de waterrand redelijk goed op foto en nu kon de vergelijking met foto's op het internet en de info over de uiterlijke kenmerken beginnen.
Het is een vrouwtje, dat zie je aan de legboor. De schenen van de middenste en de achterste poten zijn duidelijk verbreed en er loopt een lange zwarte lijn over de poten. De ogen staan ver uit mekaar. Op het borststuk lopen 2 lijnen dichtbij mekaar. Het pterostigma (vlekje in de vleugels) is oker tot bruin gekleurd. De kleur van het achterlijf zou eerder wit moeten zijn maar een blauw-naar-oranje versie bestaat ook. En de blauwe breedscheenjuffer (er komt hier maar één soort voor, oef!) verschijnt ook aan tuinvijvers en zuurstofrijk water.
De determinatie is nog niet bevestigd door iemand met meer 'ervaring' dan ik maar ik ben er quasi zeker van dat het een vrouwtje blauwe breedscheenjuffer is. Waarmee er een nieuwe soort - geen spectaculaire maar moet dat? - in onze tuin is opgedoken. Zo'n kleine dingen kunnen me tevreden stemmen.
(update: werd intussen op waarnemingen.be bevestigd als correcte determinatie)
(update: werd intussen op waarnemingen.be bevestigd als correcte determinatie)
Ik zou er ook tevreden mee zijn, met zo'n nieuwe waarneming. Uiteindelijk tuinieren wij toch vooral om zoveel mogelijk verschillende beestjes in de tuin te lokken
BeantwoordenVerwijderenMooie waarneming, Ludo!
BeantwoordenVerwijderenIk herken het gevoel van kinderlijk geluk bij het zien van een nieuwe soort o zo goed! Gisterenavond nog: eindelijk na jaren afwachten voor het eerst een ligusterpijlstaart in de tuin, wat een prachtige nachtvlinder!