19 juli 2015

wespenspin


 wespenspin vrouwtje bovenkant

En of ik er blij mee ben, een nieuwe soort in de tuin met name de tijgerspin (Argiope bruennichi). Eén van die soorten die vroeger alleen in Zuid-Europa voorkwamen en langzaamaan ook onze contreien hebben ingepalmd. Het vrouwtje (zie foto) is veel groter dan het mannetje dat zelden wordt opgemerkt. Na de paring wordt dit mannetje meestal ingesponnen en opgegeten. Typisch voor het spinnenweb zijn de 'twee extra zigzag matjes (zie boven en onder de spin)'. Als er na de paring eitjes worden gelegd zou er in de tuin nog een cocon moeten verschijnen met ongeveer de grootte van een golfbal. Opletten dan dat we het niet per ongeluk stukmaken. Sinds 2008 is de wespenspin (of tijgerspin) in Vlaanderen aan een opmars bezig.


de wespenspin (hier vrouwtje onderkant)
heeft vnl. sprinkhanen op het menu.



4 opmerkingen:

  1. Even je blogs bijgelezen...en wat laat je mooie diertjes voorbij komen..
    Ik ben meestal te veel met planten bezig om ze op te merken...en als ik ze opmerk en de camera ga halen, kruipen ze intussen weg....alhoewel, Gisteren de dakmoerbei bijgeknipt, en daar zat een sprinkhaan in...zo eentje net bij jou...en ik ben verbeten om wr een foto van te nemen, maar hij viel me wel op...dus zijn kleur is toch niet afdoende voor 'mensenogen'



    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een tijdje geleden dat ik er nog ééntje zag. In de Fruitberg zijn ze nog niet gearriveerd

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een heel mooie spin,die ik enkele jaren geleden al eens heb mogen bewonderen in onze tuin. Het is spijtig genoeg bij die ene keer gebleven. ...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook in onze tuin heeft dat beestje zich nog maar één keer vertoont, begin september 2010, dus intussen alweer bijna 5 jaar geleden.
    Een paar weken geleden zat er een andere wielwebspin in de serre, maar die liet zich niet zo mooi portretteren.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.