de gewone strekspin


Aan de onderkant van een blad aan de vijverrand zag ik deze vreemde spin. Ze had haar 2 voorste paar poten naast haar kop gestrekt waardoor deze immens lang leken (zie foto). Met slechts 2 van de 8 poten hield de spin zich vast aan het blad, wat me toch een sterk kunstje lijkt. Het moet zijn dat deze houding voor de spin een voordeel biedt, waarschijnlijk is ze zo het minst zichtbaar voor de insecten die op het menu staan. 

Een echt web zag ik niet, slechts enkele draden hingen over een plas water van de ene plant naar een andere. De dag erop bleek dit minimale web wel succes gehad te hebben, er hingen 2 levenloze langpootmuggen in. Natuurlijk wilde ik weten hoe deze spin genoemd wordt en ja, het was de logica zelf: het betreft de gewone strekspin. Bij waarnemingen.be wijst men er evenwel op dat een juiste determinatie enkel mogelijk is na onderzoek van de genitalia

Deze spinnen kunnen ook over het water lopen. Waarschijnlijk is dit een aangeleerde vaardigheid om te kunnen ontsnappen aan die mannen van natuurpunt die alsmaar aan hun geslachtsdelen willen frunniken. ;)


Reacties

Moois van mie zei…
grappig beestje :)
Loes zei…
Wat een vies beest! Maar mooie foto en tekst paps ;)
SofieN zei…
Zoals je dit beestje beschrijft, zal ik dit niet rap vergeten hoor, haha. Leuk!
Vetzakken zijn het, die mannen van natuurpunt ;-)