17 juli 2015

ecoduct op dit moment


Vier jaar geleden, ook tijdens de zomervakantie, flanste ik met het hout van enkele gerooide bomen een brug in mekaar die een afscheiding vormt tussen het bosje en onze vlindertuin. De basis van dit alles is een nog levende stam van een kerselaar die voor de stevigheid zorgt. Aan de zonzijde groeit de sterke klimroos 'Bobby James' die het prima doet en een ongelofelijke insectenmagneet blijkt te zijn. In de zichtas van het tuinpad staat een bloemkornoelje en een groep pluimhortensia's. Ze werden geplant op de voedzame plek van de allereerste composthoop maar hebben momenteel toch duidelijk te lijden onder de aanhoudende droogte, wat geldt voor alle pluimhortensia's in onze tuin. Aan de schaduwzijde groeit een klimop die de nog levende stam mooi aankleedt. De vele spleten en kieren tussen en in het hout vormen een informeel insectenhotel en de merel broedde er in een holte onlangs nog 4 jongen uit.


Zo'n ecoduct leeft. Het gebruikte hout vergaat langzaamaan waardoor de gestapelde wanden beetje bij beetje naar beneden zakken. Hierdoor zijn er wel wat onderhoudswerkzaamheden aan zo'n constructie. Nog meegenomen is dat deze brug, die één geheel vormt met een meterslange houten knuppelmuur, de koude noordenwind buffert waardoor het voor ons en de vlinders comfortabel vertoeven is.


2 opmerkingen:

  1. Ziet er nog steeds goed uit. Dat er een levende boom in deze constructie verwerkt zat was me niet opgevallen...Heeft zo'n merel dan geen last van de katten in dat ecoduct?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Origineel, dit ecoduct in eigen tuin. Ik kan me voorstellen dat de veiligheid regelmatig onderhoud vraagt.
    Mooi, wild stukje tuin!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.