9 november 2014

vreemd effect


onderweg van Zichem naar Scherpenheuvel....
ineens een groep judaspenningen in een bosje.
Dat ben ik nog niet veel tegengekomen,
echt een bizar effect.


14 opmerkingen:

 1. Prachtig die zilverlingen in het wild, trakteer je ons nog een keer op een foto als in bloei staan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, dat doet me hopen. In mijn "bosje" merkte ik deze zomer dat de wilde judaspenning zich serieus had uitgezaaid. Ze bloeiden weliswaar nog niet allemaal, maar wie weet krijg ik volgende herfst wel een gelijkaardig effect cadeau. De wilde judaspenning die er stond was één van de eerste planten die ik kon determineren toen ik precies twee jaar geleden mijn tuin betrok. Mijn kennis is nog steeds zeer beperkt, maar deze blog heeft me toch al dikwijls geholpen bij het herkennen van het vele moois in mijn tuin. Het voordeel van een natuurlijke tuin is dat je de natuur gewoon haar hang kan laten gaan , zelfs al weet je niets van tuinieren, het blijft er fantastisch uitzien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en mag ik ook weten voor wie cin precies staat? Moet niet maar zou fijn zijn :)

   Verwijderen
  2. Omdat ik wil vermijden meteen een beeld op te roepen van blonde bimbo kort ik "cindy" af. Ik ben al jaren wat je noemt een bloggluurster, maar de laatste tijd waag ik me wel eens aan een commentaartje. Ondermeer door al die tuinblogs wou ik na 20 jaar Brussel iets anders dan zeulen met potten, potgrond en gieters om een beetje groen te krijgen op een donker koertje, dus zijn we (midlife crisis zeker) maar meteen voor een tuin van 43 are gegaan ergens tussen Zinnik en Bergen. Een oude boomgaard, door de vorige eigenares met veel smaak en passie uitgebouwd tot een ornamentele tuin die de afgelopen 6 jaar voor een groot deel zijn natuurlijke zelve heeft mogen zijn. Deels onder het mom van het huldigen van het eerste permacultuur principe "observeer" , maar eigenlijk omdat alle energie en centen kruipt in het fatsoeneren van het "authentiek" fermetje die bij de tuin hoort. Een mens moet toch ergens wonen hé. In ieder geval, er moet nog heel wat geobserveerd worden, want van heel wat planten en struiken weet ik nog altijd niet wat het zijn, of ben ik het alweer vergeten. Voilá, bevredigd dit een beetje uw nieuwsgierigheid ?

   Verwijderen
  3. dank je wel, ik kan me er nu ten miste iets bij voorstellen. grts.

   Verwijderen
 3. Judaspenning heb ik al in een eeuwigheid niet meer gezien. Tijdens mijn jeugd stond er altijd een vaas met enkele rijpe stengels in de woonkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooi, dat wit in het bos! ja, vroeger in het ouderlijk huis hadden wij ook een grote vaas met judaspenning!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi! Waarschijnlijk Marc Coucke die enkele munten van zijn miljardenopbrengst heeft weggegooid terwijl hij in paniek naar Scherpenheuvel rende om boete te doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het effect is inderdaad erg bizar. Ik vind het contrast best geslaagd en het totaalbeeld is erg bijzonder.
  In Zichem kom ik regelmatig. Ook de trage wegen richting Scherpenheuvel bewandel ik wel eens. Dit plekje heb ik echter nog niet gespot.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hoop volgend jaar ook te mogen genieten van Judaspenning in mijn tuin, het uitgezaaide plantgoed is iig flink gegroeid.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De judaspenning op de foto is de tuinjudaspenning. Ik heb beide soorten in mijn tuin. De tuinjudaspenning heeft ronde zaaddingen of hoe moet ik dat noemen en de wilde heeft eerder elips-vormige zaaddingen eindigend op een scherp puntje, maar ik weet nu echt niet of ik dit wat duidelijk uitleg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inderdaad, deze judaspenning is de tweejarige (met ronde zaaddozen). De andere is een vaste plant (Lunaria rediviva). Wat zichzelf voortzaaien betreft is de tweejarige toch wel succesvoller als de vaste plant, dat zie je ook op de foto. De meeste mensen weten dat wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zie dat je de uitstraling van je foto hebt veranderd? Deze heeft allemaal gaatjes boven en onder. Ga je een kalender maken?

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.