10 november 2014

droog en nat

De wandeling naar Scherpenheuvel vanuit het station van Zichem brengt de stappers voorbij enkele interessante bezienswaardigheden: de Maagdentoren, de basiliek van Scherpenheuvel, een diepe holle weg (Klottebergstraat), de oevers van de Demer, de gehavende ijzerzandstenen kerk van Zichem en de watermolen met stuw (foto) die als decor diende bij de verfilming van Ernest Claes'  De Witte.

Zichem, 9 november 2014
Bij de passage van de watermolen, tijdens de allerlaatste kilometer van de wandeling, kabbelde het Demerwater rustig naast ons op. De laatste maal dat ik hier kwam kijken was dat wel anders: het peil van de Demer was toen zo hoog dat het rad van de watermolen tot halverwege onder water stond. De brug werd net niet geraakt en van het getrapte metselwerk was niets meer te zien. In mijn archief vond ik hiervan deze foto:

Zichem, 15 januari 2011
Deze wandeling is een fijne kennismaking met het Hageland en is 12 km lang. Halverwege kom je aan in Scherpenheuvel waar gelegenheid genoeg is om wat te eten en te drinken. Omdat we wat feeling hebben met de 'sociale economie' en de Wereldwinkel zetten we ons neer in De (H)eerlijkheid

De basiliek van Scherpenheuvel 
Vertrek: parking station Zichem, de spoorweg oversteken en meteen links.
knooppunten: 376-374-208-138-383-376-406-137-244 (basiliek) -120-209-283-141-135-3766 opmerkingen:

 1. aan de watermolen van Zichem ook reeds voobijgekomen tijdens een wandeling. Scherpenheuvel zat toen niet in onze toer. zagen de basiliek enkel vanuit de verte. het is ginder inderdad erg mooi wandelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het Hageland is inderdaad heel mooi en ik wandel er graag. Tessenderlo, waar ik woon, ligt net op de scheidingslijn Kempen/Hageland. De kernen Diest/Averbode/Scherpenheuvel liggen vlakbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb 8 jaar op de markt van Zichem gewoont, met uitzicht op de Demer (op < 200 m van die watermolen verwijderd (die bewoont wordt door mijn toenmalige huisarts). Soms heb ik wel heimwee, 't was daar in Zichem toch écht wel mooi (veel mooier dan Tienen)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het viel me wel op Fruitberg dat de woningen van station naar de markt en van de markt richting Scherpenheuvel (eerste 100 meter) bijna allemaal schots en scheef staan, rijp voor de sloop (toch bij wijze van spreken); echt een onderkomen lint door het dorp. Moet dringend iets gebeuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik woonde wel op de markt, heh. Niks schots en scheef daar :D
  Het stuk tussen station en markt heeft enkele keren last gehad van wateroverlast (onder andere in 2001-2002 dacht ik), en die huizen zijn moeilijk te verkopen verwacht ik

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ... en om noppen te kopen aan één van de marktkraampjes aan de basiliek :-) Mooie foto's! Wandeltip wordt opgeslagen, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.