15 november 2014

aardperensoep

aardperensoep met spruitjes

Wat doen mannen zoals ik als de vrouw met een doos aardperen uit de Lidl thuiskomt? Inderdaad, twee handen vol knollen opzij leggen om morgen in de grond te steken. De Helianthus tuberosus ontbreekt hier nog in de tuin en een hoekje met knolzonnebloem (synoniem voor de aardpeer) is welgekomen.

Met de rest van de doos heb ik voor de eerste maal in mijn langdurige keukencarrière eens iets nieuws uitgeprobeerd: aardperensoep met spruitjes. Een improvisatie met hetgeen ik hier in kasten en de frigo nog bijeen gevonden kreeg.

recept:

Drie grote patatten, 4 ajuinen en het bergje aardperen schillen en in kleine blokjes snijden. Stoof ze licht aan in een grote kastrol met wat boter. Vervolgens groentenbouillon (water met één blokje) bij kappen tot alle groenten net onder water staan en het geheel gaar koken. Doe er ook een tiental spruiten bij zodat deze kunnen mee garen. 

Haal de spruiten er in zijn geheel uit. Kap er 250 ml melk bij en een klein brikje Soya Cuisine. Mix het geheel, kruid met wat zout en peper. Niet té veel kruiden want de aardperen zijn al pittig op zichzelf. Schep de soep in een kom of bord en garneer met een drietal spruitjes.

Het resultaat was best bijzonder, heel lekker, licht pikant en smeuïg. De smaak doet denken aan artisjok. Zeker voor herhaling vatbaar en geschikt voor feestmaaltijden die wat mogen afwijken van de doorsnee Vlaamse keuken. Mijn vrouw laat nog weten dat ze meestal winkelt in de Colruyt maar zo af en toe ook de Lidl binnenstapt omdat ze daar speciale groenten en fruit op de kop kan tikken. 6 opmerkingen:

 1. Met aardperen (Topinambur) kan je alle kanten uit. Ook in de tuin kunnen ze alle kanten uitgaan . bijzonder in de diepte waardoor eventueel verwijderen een serieuze klus wordt. Bij mij echter gaan de woelmuizen er altijd mee vandoor waardoor de standplaats dan ook regelmatig verandert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb ze voor het tweede jaar in mijn voortuin staan en dit jaar had ik ze niet gepland ;) .Maar ze zijn welkom, ze staan in bloei momenteel en ik hoop er binnenkort een lekker pureetje mee te kunnen maken !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat ziet er heerlijk en vol smaak uit!
  Ook hier ontbreken aardperen, je brengt me op een idee (dat eigenlijk al een tijdje leefde ...) en nu ik er toch op uit trek om nog enkele bollen te zoeken, wie weet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er heel lekker uit. Hopelijk is de vertering meegevallen want daar wringt bij mij het schoentje. Aan aardperen heb ik nochtans geen gebrek. Ik deel er elk jaar kilo's van uit....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kan niet slecht zijn. Ik ben ook al sinds jaar en dag fan van de aardpeer. Ze is in mijn groentetuin terecht gekomen via mijn schoonfamilie en de eerste jaren dacht ik dan ook dat ik met een uitheemse groente te maken had. Tot we een bezoek brachten aan domein Bokrijk waar ik tot mijn verbazing vaststelde dat het een vergeten groente was :-/ . Is ook heerlijk in stoofpotjes maar kan inderdaad al eens letterlijk zuur opbreken.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.