Net zoals ik dat las bij de biodiverse tuinier werd ook hier een van onze waterpartijen onder handen genomen. Ik probeer dit soort werkzaamheden tot het minimum te beperken maar sinds de aanleg ervan in 2011 kon het kruid ongestoord zijn gang gaan en het was gewoon té.
De ingreep was allicht niet nodig geweest moest ik niet één grote fout hebben gemaakt: de aanplant van een woekerende oeverplant (ik kan de naam er niet van) die met zijn puntige en razendsnelle uitlopers al bijna een derde van de vijver had ingepalmd. Het snoekkruid, het pijlkruid en de beekpunge hadden er duidelijk onder te lijden en de waterlelies ontbeerden vele uren zonlicht waardoor de bloei het liet afweten.
Vier volle kruiwagens werden eruit gesleurd en op één van de composthopen gekieperd. Het was de moeite waard want de poel ziet er terug uit zoals hij ooit geconcipieerd werd. De enkele snijwonden in mijn handen -die bladeren sneden als scheermesjes- zijn intussen ontsmet en bijna genezen.
Flink gewerkt, Ludo. Ik vermoed dat het hier over parelvederkruid gaat (Myriophyllum aquaticum); een invasieve oeverplant uit Zuid-Amerika
BeantwoordenVerwijderenEerder een soort zegge die op korte tijd een grote mat van wortels vormde met puntige uitlopers in die wortels. De bladeren worden 1,5 meter hoog.
Verwijderen