14 juni 2014

vrouwelijk boomblauwtje

Boomblauwtje op grote kattenstaart

Verstopt tussen de hoge geitenbaarden kon ik dan toch eens een boomblauwtje (Celastrina argiolus) verschalken terwijl de vleugels open gespreid zijn. De hevige middagzon wierp een te fel wit licht maar de belichtingscompensatie zorgde gelukkig voor een aanvaardbare foto. En 't was een vrouwtje: het blauw bij de vrouwtjes is iets donkerder dan bij de mannetjes en de zwarte zoom in de voorvleugels is geen smal zwart lijntje (zoals bij de mannen) maar is breed uitgesmeerd. Het vlindertje is slechts 3 cm groot. De rupsen van het boomblauwtje eten voornamelijk hulst en klimop. 


7 opmerkingen:

  1. Goossens Peggy14 juni, 2014 09:13

    Mooi beestje en foto ! Zou het kn dat ik ze in de Provence ook vaak zie ?
    By the way : vind je nieuwe "cover" wel mooi :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Peggy, de header van 't moment komt uit een oude natuurgids van 1965, één van mijn favoriete boekjes omdat hij mooi geïllustreerd is. Er zijn zoveel blauwtjes dat ik niet weet dewelke je juist ziet. Kijk hier bvb. eens : http://www.vlindervaria.nl/groep.aspx?groepID=5

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb vandaag mijn eerste blauwtje van 't jaar in onze tuin gespot, vlak nadat ik er ééntje op internet zag ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geduldig en volhardend om ons van mooie foto's te voorzien. Ik klaag niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Altijd heel wat vlinders hier in de tuin, veel 'vlinder' planten, maar deze nog nooit gezien. Ben er een beetje jaloers op.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier fladderen ze dikwijls in de buurt van de beukenhaag en de blauwe regen, maar nog nooit heeft er eentje zo mooi geposeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. in tegenstelling tot andere vlinders zitten ze zelden met de vleugels open, bovendien zijn ze erg klein, zeker voor een pocketcamera.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.