12 juni 2014

onze Hundertwasser-bol


Ik trap hier een wagenwijde open deur in als ik je vertel dat ik (en anderen onder dit dak)  een Hundertwasserfan ben. Wat minder van zijn schilderijen maar des te meer van zijn bouwwerken en zijn ecologische opvattingen. Moest ik opnieuw bouwen en moest ik oneindig veel geld hebben dan zou mijn huis er wat zotter uitzien dan nu het geval is, met een behoorlijke portie Hundertwassersaus overgoten al lijkt de kans groot dat ik dan kon fluiten naar een bouwvergunning. 

We doen het dan maar in 't klein, hier en daar een bescheiden verwijzing naar Hundertwasser. Geen kopieën maar duidelijk geïnspireerd.


Deze week kwam er nog een attribuut bij, onze eigenste Hundertwasserbol in gebakken terracotta. We plaatsten hem op een kerselaarstam waarvan de kruin (ent van Japanse sierkers) verwijderd werd wegens ziekte. De plank bovenaan is het zitvlak van een Ikea-schommel. Wie goed kijkt, ziet ongetwijfeld ook de vele boorgaten in de stam. Met weinig moeite kan je zo solitaire bijtjes en wespen een nestplaats aanbieden. Aan de voet van deze constructie plantte ik tenslotte een Hemerocallis en een rambler, de 'Maria Lisa', die trossen met kleine rode bloemen vormt. 

In eerste instantie stond er een gewonnen kruidenpot (gevuld) op de stam maar in de zomer moest je er dagelijks water naar toe zeulen om de boel in leven te houden. De blauwe bol is onderhoudsvrij en zoals je weet ben ik een grote aanhanger van het principe 'hoe minder werk in de tuin, hoe liever'.


9 opmerkingen:

 1. Ik had nog nooit van Hundertwasser gehoord, doet me aan Gaudi denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je mag ons ( en dan vooral 't vrouwke) ook bij de fans rekenen. Wij proberen ook hier en daar iets 'zotter' te doen dan in het doorsnee huis/tuin. De boomstam is zo dan ook een mooi natuurlijk insectenhotel geworden in plaats van brandhout. Echt weer een aanwinst in je tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie blikvanger! In 2006 was ik met Poolse vrienden in Darmstadt en toen zijn we een gebouw van Hundertwasser gaan bekijken: de Waldspirale. Ik kende de kunstenaar toen nog niet, maar sindsdien herken ik zijn stijl meteen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Sylvia: we zijn er ook eens gestopt tijdens één van onze Hundertwasser-reizen. Hier vind je een foto ervan: http://2.bp.blogspot.com/_9HgJV0RAJPo/TGBa5uq11GI/AAAAAAAADWw/h2HZtR5JGkQ/s400/HW2.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoiets past absoluut in je tuin. Mooi. De vraag is hoe lang die kerselaar als steun kan dienen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik verwacht toch een jaar of 10. Of is dat te rooskleurig? De stam heeft nog vochttrekkende wortels.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geen flauw benul Ludo. Ik zou het gewoon in 't oog houden, 't zou zonde zijn die mooie bol te zien stukvallen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wie weet slaat jouw kerselaar weer uit. 'Coppicing' zoals dat heet. Hoewel de stam dan eigenlijk tegen de grond afgezaagd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, ik vind dat leuk, zo'n link naar Hundertwasser in je tuin. Mooie kleur blauw en hield zo'n bol ook niet de heksen op afstand?

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.