8 juni 2014

Balzac en kompanen

Rosa 'Honoré de Balzac'
Volop rozentijd. Hét moment om deze morgen de mooiste onder hen op foto vast te leggen. Zoals je ziet kozen we hier vooral voor klimrozen die al jarenlang gekend zijn voor hun klimkracht, bloemenpracht en ziekteresistentie. De 'Honoré de Balzac' is een uitzondering. Toen ik hem passeerde in de rozenkwekerij kon ik er niet aan weerstaan. Hij werd in eerste instantie met goede zorgen in een grote pot geplant maar daar scheelde het niets of hij legde ter plekke het loodje. Het nog levend stukje van zo'n decimeter hoog werd dan maar rond de veldkapel in volle grond gestoken en daar herleefde hij wonderwel, zelfs nadat ik er per ongeluk (lees: in alle hevigheid) met mijn stotertje over gereden was.

Rosa 'Bridge of Sighs'

Rosa 'Paul's Himalayan Musk'
Niet al onze rozen bloeien momenteel op toonbare wijze. Een aantal hebben het beste al duidelijk achter de rug, sommigen moeten nog beginnen te bloeien en nog eentje, de Rosa filipes 'Kiftsgate' klimt wel maar heeft nog geen bloemen gevormd. Niet op de foto maar wel in ons assortiment en zeker ook de moeite waard zijn: Rosa 'Guirlande d' Amour', Rosa 'New Dawn' en Rosa 'Rouge de Chine'. Het merendeel van onze rozen zijn evenwel wilde zaailingen, de meesten volledig wit en hier en daar enkele in het roze, en qua insecten lokken overklassen ze alle cultivars. De meest recente aankopen zijn de Rosa foetida 'Bicolor' , de gele Rosa 'Roland Garros' en de botanische Rosa sericea var. pteracantha, de zogenaamde wingthorn-roos met de verbrede doornen.

Rosa 'Félicité et Perpétue'

Rosa 'Ballerina'

Rosa 'Veilchenblau'
Intussen hebben we hier toch al verscheidene jaren ervaring met heel wat klimrozen. Ondanks onze magere Kempense zandgrond doen de ramblers het hier prima. Jaarlijks geef ik ze een handje gedroogde koeienmest en dat is alles. Wie een kot of schutting op een fleurige wijze wil bedekken, kan ik zeker de geurige 'Paul's Himalayan Musk' en de krachtige 'Bobbie James' aanraden. Wie graag eens wat anders heeft dan een witte of roze klimroos kan zonder vrees de blauwachtige 'Veilchenblau' aanplanten. Alle drie ramblers bloeien weelderig en nog nooit heb ik er hier enige ziekte of overlast in waargenomen. Zorg wel voor voldoende zonlicht.

Rosa 'Ghislaine de Feligonde'

Er zijn nog 2 rozen die ik wens aan te schaffen als ik ze ooit ergens tegenkom: de moschatahybriden Rosa 'Mozart' en de Rosa 'Alden Biesen', een sierlijke trosroos waarvan mijn neef Geert een prachtexemplaar heeft. Ik zou ze beiden willen toevoegen aan de vernieuwde en vergrootte voortuin. 


10 opmerkingen:

 1. We kunnen er naar op zoek gaan!
  Je weet dat ik altijd te vinden ben voor uitstapjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan je zelf zeggen waar je beide planten kan kopen : bij lens roses (www.lens-roses.be). 'Alden biesen' is trouwens een roos van wijlen Louis Lens.
  't Is niet bij de deur, maar ze leveren ook per postpakket (ook in pot). Ik heb er drie planten gekocht deze winter, die het nu wel goed doen.
  Ik heb hier maar één roos die het moeilijk heeft, de rest staat er goed bij. En die 'Roland Garros' hoort zeker bij de gezondst groeiende variëteiten in mijn tuin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oudenburg is inderdaad niet bij de deur, ik geloof dat er in Wetteren ook een rozenkwekerij is die beide planten in hun assortiment heeft. Maar ook dat blijft ver. Als we ooit nog eens richting zee rijden ....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als Zandeik ons nu eens uitnodigt om al die bloemenpracht in haar tuin te bezichtigen, dan zijn we volgens mij op een steenworp van die kwekerij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In Wetteren, is 't dan bij Carl van Sante? Je weet dat zoiets geregeld kan worden hé ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. goossens peggy08 juni, 2014 23:37

  Ook een aanrader, vind ik : ella elisabeth door Ivo Pauwels. Was de eerste roos die ik kocht voor onze tuin. Nu na 4 jaar is het een merveille, een explosie van enkelvoudige roze bloemen met een gelig hart. De bijen en hommels zijn er helemaal gek van. Ze bloeit wel maar één keer in juni, maar dan wel heel uitbundig.
  Bij welke kweker uit Wetteren kan je die gewenste roos kopen? Ik ken wel een paar kwekers daar ( ben afkomstig uit Wetteren ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige rozen zijn dat Ludo!
  De guirlande d'amour is ook bij ons een echte insectenlokker. Een andere die momenteel mooi in bloei staat is de glauca, die ook Zem kan bekoren ;http://spinrag-zem.blogspot.be/2012/06/rosa-glauca-wild-roosje-met-aparte.html

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Peggy en Heidi: inderdaad, Van Sante heeft deze rozen in zijn assortiment zitten maar of ze echt voorradig zijn weet ik niet. Lijkt me wel een degelijke kwekerij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die Félicité et Perpétue is mij favoriet, doet mij denken aan wijlen mijn Phyllis bide. De Rosa 'Veilchenblau' heb ik hier ook, gewoon uit stek. (De meeste rozen hier trouwens).
  Indien jullie een Lens-bezoek willen koppelen aan een tuinbezoek, dan denk ik dat jullie beter af zijn bij Menck. Da's trouwens ook een kleiner steenworpje bij de kwekerij vandaan. Niet dat jullie hier niet welkom zijn, maar ik vrees dat onze tuin niet aan jullie verwachtingen zal voldoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb mezelf voorlopig verder geholpen met de aanschaf van de rambler Maria Lisa, de twee andere vind ik ooit wel maar er is geen haast bij.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.