9 juni 2014

Giverny in 't klein


Sinds gisteren is het waterlelieseizoen hier geopend. Dit jaar was de eer aan de Nymphaea 'Charles de Meurville'. Deze witrode waterlelie met gele meeldraden staat intussen al verscheidene jaren in een mand modder afgedekt met lavasteentjes op de rand van de zwemvijver. Nog nooit werden er extra meststoffen toegediend en toch vormt deze sterke en gezonde plant jaarlijks heel wat knoppen die ons de ganse zomervakantie sierlijke bloemen opleveren. Alleen al voor waterlelies, niet voor niets de "koningin der waterplanten",  zou een mens een waterpartij in de tuin maken. Een romantische ziel kan niet zonder.

paringswiel van vuurjuffers
Een aardige surplus zijn de vele watergebonden dieren die je gezelschap komen houden. Het geluk om salamanders aan te trekken mocht ik nog steeds niet proeven maar de tientallen bruine kikkers, padden en libellen vrolijken mijn leven behoorlijk op. Wat later op het jaar verschijnen de echte libellen, intussen geniet ik al van de vele vuurwaterjuffers en azuurwaterjuffers. Een mooi spektakel zijn de paringswielen waarbij het mannetje en het vrouwtje samen een hartje vormen. Hierbij neemt de dame in kwestie met haar geslachtsopening het zaadpakketje bij het mannetje op. Op de foto is goed te zien dat de 6 poten van het mannetje het volledige gewicht dragen. Met schijnbaar even weinig moeite vliegt het mannetje met het vrouwtje in een houdgreep rond.

Een bijzonder mooi moment, dat ik slechts eenmaal mocht meemaken (juni 2009), was de aankomst van een weidebeekjuffer-mannetje. De vlucht ervan is betoverend.

weidebeekjuffer (mannetje) - foto juni 2009 (eerder al verschenen)

(weetje: de waterlelie stond model voor de favicon van deze blog.)

6 opmerkingen:

  1. Leuke foto's. Op dit moment is er geen water geïntegreerd in het tuinplan, misschien maak ik daar op termijn wel weer werk van. We zien wel. 't Levert in ieder geval véél extra leven op in de brouwerij...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @fruitberg: het brengt gewoon een extra dimensie in de tuin (waterplanten, oeverplanten en heel veel extra beestjes). Mag ook klein en bescheiden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geen salamanders in je vijver? Padden en kikkers zagen we dit jaar nog niet veel, maar salamanders nu net wel!
    Sinds onze vijver, hebben we ook jaarlijks vuurjuffers in de tuin, maar de weidebeek zagen we nog niet. (Wel komt de bosbeekjuffer hier bijna elk jaar voorbij..., maar de weidebeekjuffer is net een tikkeltje mooier!)
    Mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtig, die foto van de vuurjuffers!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zulke mooie foto's weer!
    Ik ben ook verbaasd over het ontbreken van salamanders. Deze beestjes zijn overigens ook goede verstoppers, ze zitten ook onder stenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Er zijn dit jaar echt wel veel vuurjuffers. De weidebeekjuffer heb ik thuis wel al eens op bezoek gehad, maar ik spot ze vooral op 't werk. We hebben namelijk een vijvertje aan onze ingang. En dat we gelegen zijn tussen de Zenne en het kanaal Brussel-Charleroi zal ook wel helpen. Dit zijn inderdaad prachtbeestjes. En je hebt zo weer zo mooi kunnen vastleggen!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.