20 juni 2014

er zat niks anders op

de gerooide 'dubbele Flip'
Denk niet dat in een ecologisch beheerde tuin alles op wieltjes loopt. Ziektes die in de lucht hangen komen ook onze tuinen bezoeken. Niet altijd bestaat er een afdoende remedie voor en moet je je gewonnen geven. Ook al moet je dan van je hart een steen maken. Nadat ik eerder al een sierkerselaar (Prunus subhirtella) moest rooien wegens een verder schrijdende schimmelinfectie, moest ik gisteren ook mijn perelaar, de zgn. 'Dubbele Flip' of 'Beurré de Mérode', tegen de vlakte leggen. De reden: voor het derde jaar op rij en een alsmaar verergerende infectie met perenroest. Een infectie die veroorzaakt wordt door een zieke jeneverbes (Juniperus) ergens in de buurt. Perenvuur, dat is nog een heel ander verhaal!

jonge peren
In de lente ziet de boom er telkens kerngezond uit. De frisgroene bladeren lopen uit, een zee van bloemen, gezoem van hommels en opzwellende vruchtbeginsels. Alles ziet er veel belovend uit tot de eerste oranje spatjes zich manifesteren. Dan weet je, 't is weer van dat.

De schimmel, die overwintert op een jeneverbes, is via sporen in de lucht komen aanwaaien (in april)  en nestelt zich op het blad van de perenboom. Dit jaar waren zowat alle bladeren aangetast, sommige zagen meer oranje dan groen. Wat volgt weet ik van andere jaren: heel wat bladeren worden bruin, de meeste peren vallen af, onderaan de bladeren worden 'wratten' gevormd met kleine tentakels waaruit nieuwe sporen ontsnappen en zo de schimmelkringloop in stand houden. De beste remedie is, aldus de geraadpleegde literatuur, om alle jeneverbessen in de buurt (straal van 500 meter) te verwijderen. Zonder jeneverbessen kan de ziekte immers niet overleven. In mijn geval is dit evenwel geen realistisch scenario; 't is niet dat ik een perenplantage heb, hier stond slechts één boom. Ik weet de besmette Juniperus jammer genoeg ook niet staan dus een lokale, beperktere ingreep zat er ook niet in.

ernstige infectie met perenroest (bovenkant blad)
Bijgevolg heb ik een afweging gemaakt waaruit de drastische beslissing volgde om mijn hoogstam-perenboom te rooien. Hiermee verhinder ik de aanmaak van nieuwe sporen en wordt de levenscyclus van de schimmel doorbroken.  Wat in de afweging ook meetelde waren de geringe opbrengst van de boom en de beperkte frisheid van de geplukte 'Dubbele Flippen' (de peren worden heel snel overrijp en zijn dan niet meer lekker). Van binnen wrong het ook: telkens als ik 's morgens de brievenbus lichtte keek ik op die zieke boom. De boom aan straatkant was ook niet meteen een goed uithangbord, laat staan reclame,  voor het ecologisch tuinieren. Kenners en tuinliefhebbers zien meteen wat er scheelt ..... terwijl de overige 99% van de mensen niet eens doorheeft dat er een perelaar staat.

Als het moet, dan moet je durven ingrijpen. Dat is bij deze gebeurd. Rest ons nu om het ontstane gat terug op te vullen. Een nieuwe boom maar zeker geen kerselaar of perenboom. Maar het moet iets zijn met bloemen. Dan heeft de postbode er ook wat aan. Peren plukken zit er niet meer in.


9 opmerkingen:

  1. Soms moet een mens van zijn hart een steen maken... Binnen een paar jaar, als er een waardige vervanger gegroeid is op de plaats van je dubbele flup zal je wellicht blij zijn dat je nu ingegrepen hebt.
    Hier in de buurt staan geen jeneverbessen bij mijn weten, maar ik heb wel een perelaar met jaarlijks gelijkaardige oranje stippen. Het wordt echter nooit zo erg als bij jou op de foto, het blijft bij stippen, en ook de peren blijven hangen. Misschien wel een andere, verwante schimmelsoort?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet alle rassen zijn even vatbaar voor perenroest, dacht ik.
    Maar ik ben er zeker van dat je er een heel mooie andere boom gaat neerzetten:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet nog niet wat het gaat worden maar gezien de plek aan de straat en de brievenbus is het een blikvanger; dus zoek ik iet speciaals.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kijk eens op de website vna Esveld. Keuze te over, en iedere keer je een boom kiest krijg je nog enkele leuke alternatieven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank zij je duidelijke foto's hierboven weet ik nu wel hoe perenroest eruit ziet.
    Jammer van de boom, soms moet je hard zijn...
    Maar het zoeken naar iets nieuws is dan wel weer heel leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Inderdaad Zem, iets nieuws zoeken doe ik wel graag. Deze namiddag eens wat rondkijken her en der. Ik zag onlangs ergens een struik die een kruising was met een magnolia. Deze ga ik eens terug opzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is de Magnolia 'Black Tulip' geworden met daarrond Buddleia 'Black Knight'.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. 'k Heb hier op onze jonge perenboompjes ook al een paar blaadjes met oranje stipjes gezien. Voorlopig pluk ik de blaadjes af, maar we hebben jeneverbessen staan waar ik allang vanaf wil. Heb ik nu een goede reden. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een besmette jeneverbes kan je herkennen, niet alle variëteiten zijn even vatbaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.