8 april 2014

fotoreeks uit het Arboretum van Wespelaar


Het recent bezoek aan het Arboretum van Wespelaar zal me altijd bijblijven. De grote en wonderschone Magnoliacollectie heeft me met zijn kleurenpracht betoverd. Meer dan 200 foto's zette ik op de geheugenkaart als aandenken. Hoe mooi de foto's ook zijn, in het echt zijn de Magnolia's nog indrukwekkender. Om jullie een idee te geven wat ik er zag, maakte ik een selectie van de foto's, compileerde er een diareeks van en zette deze op YouTube. Hier is de LINK. Voor de beste beleving kies je de full-screen-modus.


Het Wespelaarse arboretum heeft heel wat meer te bieden dan alleen maar Magnolia's. Zo stonden er tijdens mijn bezoek ook prachtige sierkersen, sierappels en vaste planten in bloei. De collectie focust vooral op de genera Magnolia, Acer (esdoorn) en Rhododendron maar ook Quercus (eik), Fagus (beuk), betula (berk) e.a. kan je er vinden.  

Sinds kort ben ik ook begonnen met een bescheiden collectie van Magnolia's en daarom was de uitstap naar Wespelaar voor mij bijzonder interessant: ik zag er mijn jonge boompjes in het groot, leerde bij over de vele kruisingen en de vader-moeder-bomen die hierbij werden gebruikt en ik ontdekte er enkele soorten die ik nog niet kende ondanks hun sierlijk voorkomen. Het arboretum staat ook bekend om zijn vele geelbloeiende Magnolia's waarbij telkens de genen van de Amerikaanse M. acuminata de hoofdrol spelen. De gele 'Daphne', die ik voor mijn veldkapelletje plantte, is een selectie van Wespelaar.


De Magnolia's doen het in Wespelaar uitstekend  - de foto's spreken voor zich - en dat is volgens het Arboretum te danken aan de "zware, zure grond". Verwacht van Magnolia's evenwel geen schitterende herfstkleuren, aparte schorsen of bladvormen. Combineer daarom Magnolia's steeds met andere struiken en bomen die de (soms tegenvallende) bloeiperiode van de Magnolia's opvolgen en later op het jaar ook wat kleur in je tuin brengen. Enkele soorten hebben wel mooie vruchten, van ééntje heb ik een dia opgenomen in het YouTube-filmpje.


Je valt van de ene ontdekking in de andere, hier een voor mij 
volstrekt onbekende plant: de Illicium anisatum


12 opmerkingen:

  1. prachtige foto's!
    Het is ondertussen anderhalf jaar geleden dat ik het arboretum een bezoekje bracht, hoog tijd om opnieuw richting Wezemaal te trekken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De YouTube-video maakt de reeks helemaal af. Echt top!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Silvia: best naar Wespelaar rijden wil je op de juiste plek terechtkomen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel Menck. Altijd fijn als een collega je 'inspanningen' weet te waarderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Niet normaal! Zoveel schoonheid, je zou daar waanzinnig van kunnen worden...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Erg mooie foto's, van prachtige bomen. Ik heb er zelf ook twee in mijn tuin staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Arboretum Wespelaar09 april, 2014 09:31

    Bedankt voor het mooie artikel en de mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Overrompelend mooi!
    Dit jaar was een schitterend magnoliajaar, wat zijn deze van oorsprong oeroude bomen toch bijzonder.
    Ik heb slechts een kleine stermagnolia...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben heel lang 'tegen' magnolia's geweest: te vanzelfsprekend, vaak in verder steriele tuinen, korte bloei, daarna inderdaad geen speciaal blad of schors. Maar zo langzamerhand ben ik pro magnolia aan het ontdooien (met ondertussen ook een stervormig exemplaar in onze tuin), en zie ik ze ook meer en meer mooi staan in meer wilde tuinen. Je overtuigt me met deze foto's nu nog meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heel mooie reeks. Jammer genoeg is onze tuin te klein om een magnolia tot zijn recht te laten komen. Gelukkig staan er in de buurt wel een aantal prachtexemplaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb de switch gemaakt toen ik enkele gele exemplaren zag; ik heb intussen 4 jonge variëteiten gele in mijn wilde tuin staan. Daarnaast heb ik nog 7 andere soorten staan. Ik heb er nog 3 op mijn verlanglijstje gezet na het bezoek aan het arboretum. Voor de dieren misschien niet zo interessant maar de eigenaar mag ook iets hebben, zeker als hij wat dendrofiel is :)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.