Pagina's

14 april 2014

doorwaskervel

Een vliesvleugelige (Bibio spec.?) op de Smyrnium perfoliatum of doorwaskervel

Voor mensen met een wat wildere, natuurlijk ogende tuin kan ik de introductie van doorwaskelver ten zeerste aanraden. Het is zo'n gemakkelijke plant. Jaren geleden kreeg ik van mijn neef een zakje zaad dat hij ergens kocht in een arboretum. Ik strooide het uit in de tuin, zonder bijkomende handelingen, en de doorwaskervel blijft maar terugkomen. Meer dan ooit. 

Als het zaad rijp is, verzamel ik een handje vol, doe een toertje door de tuin, laat hier en daar wat zaadjes vallen en het jaar daarop duiken de nieuwe plantjes op. Het zaad kiemt echt heel succesvol als je er onze winters over heen laat gaan. Geen serre nodig, zelfs water geven is niet nodig. Gemakkelijker kan niet.

Het geelgroene van doorwaskelver licht op in de borders

Doorwaskelver stoort nergens. Zijn bijzondere kleuren, van geel tot groen, ogen sierlijk en brengen licht in de tuin. Vooral aan onze bosrand staat hij beeldig. Je kan het kleurenspectrum goed vergelijken met vrouwenmantel en Euphorbia polychroma. Momenteel (foto) staan al heel wat planten in bloei en dat gaat toch enkele maanden door. Wat ik ook mooi vind aan doorwaskervel zijn de stengelomvattende bladeren. Zelf gebruik ik de doorwaskelver enkel voor zijn sierwaarde, maar ik lees dat hij ook in de keuken dienstig kan zijn. Planten die voor zichzelf zorgen en jaar op jaar de tuinman plezieren, hebben hier een streepje voor.


7 opmerkingen:

  1. Weerom een hele mooie macro-opname, Ludo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die maartse vlieg heb je effenaf prachtig vastgelegd. Zelf heb ik er het geduld noch de juiste lens voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat vliegend beest is getrokken met mijn Sony-compact dscRX100, is echt goed toestel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vorig jaar heb ik zaad ervan gestrooid, ik ben benieuwd of ik plantjes ga tegenkomen. Ik ben ook erg voor zaad dat zichzelf redt en hét toch leuk doet. En als het dan ook nog eetbaar is...
    En die eerste foto: heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank zei Zandeik weet ik wat maartse vlien zijn.
    http://woelmuizenier.blogspot.de/2013/04/k-zie-ze-vliegen.html

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een aantal jaar geleden was ik op zoek naar doorwaskervel, en vroeg het bij de kwekerij. Daar werd ik een beetje uitgelachen, als beginnertje wist ik niet dat je het alleen maar zelf kunt zaaien.
    Eindelijk heb ik het dit jaar gezaaid, ben benieuwd. Het leek mij zo mooi tussen de de dille en alliums.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als je 't zaad in het najaar uitstrooit kiemt het in het voorjaar. Voor zover ik weet, is de winter wel nodig om het te laten kiemen.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.