bessenwants

bessenwants op sierbraam (Rubus x tridel 'Benenden')

parend koppel

Geleidelijk aan probeer ik het klein grut en schorremorrie van onze tuin op naam te brengen. Dit lukt me maar in zoverre die beestjes voorkomen in mijn natuurgidsen of op overzichtelijke en goed geïllustreerde websites. De foto opladen in de zoekbalk van Google afbeeldingen kan tegenwoordig ook maar leidt bijna altijd tot hilarische resultaten. Zo kwam de Hulk eens tevoorschijn bij een beest met groene achtergrond. Zoekmachines moeten nog veel leren.

Vandaag zag ik een aantal paarse/wijnrode parende en solitaire wantsen in judaspenning en op een sierbraam. Schildwantsen, daar was ik snel uit want de bovenkant heeft veel weg van een schild. De stap naar bessenwants was niet zo moeilijk, verschillende natuurbloggers - Bart van eigenwijzetuin bvb. - hebben het beestje blijkbaar al eens eerder getoond.

De kleuren van het schild, evenals de tekening erop, zijn echt mooi. Al in 1758 heeft Linnaeus het beestje beschreven als Dolycoris baccarum.

Reacties

Moois van mie zei…
ik heb ze ook wel eens gezien ... Schion beestjes !
Anoniem zei…
prachtig diertje!!!! én mooie foto.

heb wat achterstand in te halen, want tijdje niet op blogger geweest, zelf ook geen foto's/artikels geplaatst (had een blogpauze, omdat ik eerst iets anders -een reisverslag- af te werken had.)
het reisverslag is eindelijk klaar, dus nu terug stilaan wat tijd voor de blogs!
groetjes, hilde
Anoniem zei…
Schildkleuren zijn inderdaad erg mooi.
Menck zei…
Voorwaar een schoon beest. Bovendien is het de eerste keer dat ik er eentje zie; te onzent regeren de vuurwantsen.