1 februari 2014

toverhazelaars in Kalmthout


Weeral? Waarom niet? Er zijn echt wel stommere zaken dan zowat jaarlijks binnen te springen in het arboretum van Kalmthout. Toverhazelaars zijn van de mooiste sierstruiken die ik ken en voor deze heerlijk geurende winterbloeiers (wetenschappelijke naam is Hamamelis) is Kalmthout nu eenmaal the place to be. De uitgestippelde hamamelisroute ken ik intussen zowat op mijn duimpje maar dat belet niet dat ik telkens toch weer nieuwe schonigheden ontdek. Voorts was ik ook geïnteresseerd in de heraanleg van de inkomzone maar veel vorderingen waren er nog niet te bespeuren. Voor het zogenaamde ongemak dat deze werkzaamheden veroorzaken, kan je nu met je inkomticket een gratis warme drank verkrijgen. 


Mijn aandacht ging deze keer vooral naar de wat onbekendere variëteiten van Hamamelis x intermedia. Ook al zijn 'Diane', 'Jelena' en 'Arnold Promise' uitstekende toverhazelaars, intussen zijn er nieuwe kruisingen in omloop die mistens even mooi en even rijkelijk bloeien als deze gekende klassiekers. Bijna paars is 'Birgit' en ik vind hem iets mooier dan 'Livia'. Bij de geel-oranje bloemende werd ik opnieuw bekoord door 'Arnhem'. Hij staat daarom met stip genoteerd voor een eventuele nieuwe aankoop. Ook 'Sister Jelena' en 'Orange Peel' zijn prachtige struiken. De tweekleurige 'Twilight' verdient met zijn sprankelende kleuren grotere bekendheid. Bij de geel bloeiende, nog steeds het meest opvallend tijdens de donkere winterdagen, zag ik dat 'Barmstedt Gold' er toch bovenuit steekt. Met de genomen foto's en notities kan ik deze dagen gerichter zoeken bij gespecialiseerde plantenzaken. 


Niettegenstaande ik van mijn vrouw behoorlijk wat geld meegekregen had om in Kalmthout een Hamamelis te kopen - er worden wat van bovengenoemde te koop aangeboden - vond ik, net als mijn neef die er ook bij was, dat de kluiten van bedenkelijke omvang en stevigheid waren. Vakmensen zouden dat beter moeten kunnen. Bovendien was de vraagprijs toch wat hoog: 80 tot 120 euro is veel geld. Voor een goed ontwikkelde struik betaal ik het graag (vorig jaar kocht ik er een 'Aurora') maar voor het thans uitgestelde aanbod was het 'geen waar voor het geld'. 

Omdat er in mijn onmiddellijke omgeving geen verkoopplaatsen zijn voor de specialere toverhazelaars, ben ik zinnens om de komende week een wat ongewone verplaatsing te doen, op goed geluk evenwel. Volgend weekend is er namelijk een 'opendeur' in de buurt van Ottignies (Louvain-La-Neuve), bij Pépinière Le Try. Voor het goed begrip: in afstand niet verder dan Kalmthout, van hieruit. 

Voortgaand op de website-catalogus zou ik daar wat van mijn wenslijstje op de kop moeten kunnen tikken. Hamamelissen koop je nu eenmaal best in de winter (kijken en ruiken is de boodschap) temeer omdat ik vastgesteld heb dat éénzelfde naamkaartje toch niet dezelfde kleuren garandeert. 


11 opmerkingen:

 1. Erg mooie foto's. Een bezoekje aan Pepinière LeTry ga je jezelf niet beklagen. 't Is zowat zoals een kind in een snoepwinkel rondlopen.
  Erg veel keuze, en wat in hun catalogus staat is meestal ook op voorraad (in mijn geval toch)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zijn toch haast niet te geloven zó mooie bloesems. Ik krijg er geen genoeg van je mooie foto's te bekijken. Ben benieuwd naar je ervaringen van het volgende weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @fruitberg: je commentaar is enigszins geruststellend, want je weet nooit waar je terechtkomt. Blijkbaar is het jou erg meegevallen.@zem: dankjewel voor je fijne commentaren (nu en steeds).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De planten zijn er correct geprijsd, en er zijn belachelijk veel Viburnum en Cornus-variëteiten te koop. Mijn Daphne bohlua kocht ik ook daar (de enige kweker in België die me de plant kon leveren)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een adres om te onthouden dus. Ik ben benieuwd naar je aankopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 80 tot 100 euro is daadwerkelijk pokkeduur. Om een voorbeeld te geven: klanten kunnen bij mij de genoemde Hamamelissoorten kopen aan een gemiddelde prijs van 40 à 45 euro per stuk. (Geen reclame, want ik doe toch geen verzendingen.)
  Wel heel knappe foto's die je daar nam!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O ja: wat stelt je nieuwe headerfoto voor, want die vind ik wel intrigerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die foto nam ik bij de Soeverein in Lommel, wandeling in de Sahara. Is een evenementenhal met moderne architectuur. Artikel met foto's staat al enkele dagen klaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo prachtig! Ik zou graag ook zo'n roze of oranje hebben, die van mij is maar gewoon geel. Toch maakt ie ons blij met z'n vroege bloemetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @tuinatelier: ik ben op een leeftijd gekomen dat ik tegenwoordig koop wat ik echt graag in mijn eigen tuin heb. Ik ben al zo ver dat ik thans struiken uitdoe om mijn wenslijstje nog een plekje te kunnen geven. :)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.