8 februari 2014

op plantenjacht

Pépinières Le Try (Ceroux Mousty)
Dit weekend zet Pépinières Le Try nabij Louvain La Neuve zijn deuren open. Deze kwekerij is gespecialiseerd in bloemdragende struiken en heeft een exquis aanbod aan o.m. Cornus, Viburnum en Hamamelis. Boomkwekerijen die in putteke winter een opendeurdag houden, die lopen niet dik. Maar de toverhazelaars staan nu in de bloem dus is het voor verkopers en liefhebbers hét moment om hun waren uit te stallen of aan te schaffen. Omdat het voor ons beter uitkwam, trokken we vorige woensdag al met zijn drieën naar Le Try. Ons bezoek aan Kalmthout had me een concreet lijstje met schone toverhazelaars opgeleverd en ook in de uitgebreide website-catalogus van de kwekerij vond ik enkele interessante hebbedingen.

Onze aankoop in 2 karren
De zoon van de zaakvoerder (foto) hielp ons uitstekend verder. Zijn  vrouwtje is Nederlandstalige dus konden we ons Frans-met-haar-op op zak houden. Heel wat planten stonden nog gestapeld in hun immens winterverblijf zodat een helpende hand bij het zoekwerk welgekomen was. De verkoopklare toverhazelaars (7 liter-containers) stonden in een aparte openluchtserre zodat het vergelijken en uitkiezen gemakkelijk was. Op 2 na, de H. x intermedia 'Arnhem' die nog maar pas geënt was en 'Barmstedt Gold' die uitverkocht was, vond ik alles wat ik zocht. Wat een weelde.


Hal met verkoopklare hamamelissen in 7 liter-potten
Volgende toverhazelaars staan sinds donderdag, na 5 uurtjes planten en verplanten, nieuw in onze tuin:
'Birgit' (nog een recente ent maar het drietal dieppaarse bloemen ziet er veelbelovend uit), 'Twilight' (in de voortuin geplant), 'Orange Peel' (vlakbij de treurbeuk en de mooiste die op de kar belandde), 'Sister Jelena' (voor het prieeltje) en 'Brevipetala' die, zoals de naam aangeeft, korte petalen heeft maar wel in schoon okergeel (achter de zwemvijver). Voor de freaks: op de kwekerij zag ik ook Hamamelis vernalis 'Quasimodo' (een griezeltje) en H. v. 'Lombart's Weeping' (treurvorm van Hamamelis).

Voor de kornoeljes e.a. rijden we in de bloemperiode nog eens een keertje terug naar Ceroux Mousty. Ik zoek nog eentje om mijn gerooide dode sierkers in de voortuin te vervangen. Wel kocht ik nog 2 Magnolia's ('Galaxy' en 'Peachy') en een Chinese staartaar, de Stachyurus chinensis 'Celina'. Staartaren zijn niet zo bekend, toch zijn het interessante sierheesters omdat de bloeiwijze (hangende trossen met crèmegele bloempjes) en de herfstverkleuring bekoorlijk zijn.

Bij de terugrit stopten we in Ottignies waar we een hapje en een drankje nuttigden. Zo komen we ook nog eens ergens. Le Try is een heel interessant adres voor plantenliefhebbers die iets anders zoeken dan het standaard aanbod dat je overal aantreft. Blogger Fruitberg liet me weten dat hij er ook al geweest is en ook hij is er lovend over. Naast de kwekerij is een klein arboretum aangelegd.

Ottignies


13 opmerkingen:

 1. Je hebt blijkbaar een serieuze 'investering' gemaakt in toverhazelaars. Ik hoop dat flauwe woordspelingen op je blog zijn toeglaten, maar je tuin gaat er betoverend uitzien in de winter.

  Zelf vind ik het ook een boomkwekerij 'qui vaut le détour'.
  Die Stachyrus heeft hier in de Fruitberg het pleit verloren van Halesia...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @fruitberg: Je Daphne bohlua hadden ze ook vlakbij de kassa geplaatst (een vijftal).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En lekkere geur, niet?
  Bladval lijkt hier gestopt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een 'weeping' hamamelis... dat spreekt tot mijn dichterlijke verbeelding. Volgend jaar rond deze tijd kom ik bij je aankloppen om zijn gerafelde tranen te mogen bewonderen!
  Luce

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De bloemen van deze treurvorm stellen niet zo veel voor, ik denk niet dat ik hem ga aanschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een feest! Dat er nog plek is voor zoveel aankopen....Hamamelis laat zich toch niet zo makkelijk in een hoekje verstoppen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De speelweide achteraan de tuin is sinds kort van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier in Nederland lijken de kwekers nog in hun winterslaap. Wat een prachtplanten. Ik begrijp dat er een nieuw stuk tuin te vullen is, het zal een feest worden daar met deze unieke winterbloeiers.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Plantenjacht is mijn geliefkoosde jachtpraktijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik wist niet dat er zoveel soorten hamamelis zijn!
  Dat zal moeilijk kiezen worden om mijn tuin wat te gaan verfraaien!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik kwam al googlend op Stachyurus chinensis 'Celina'bij u terecht. Wat een leuke site!!! Ik vroeg me af of de staartaar u bevalt? Ik twijfel erg of ik hem kopen zal; ik zie alleen maar foto's van de herfst of het voorjaar en weet dus niet waar ik de rest van het jaar tegenaan kijken zal. Ik kon geen foto vinden op uw site van hoe de heester eruit ziet bij u.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bij google afbeeldingen word je heel wat wijzer wat dit betreft. Ik plaats in de komende maanden zeker wel wat foto's. Momenteel komt de staartaar mooi in bloei.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Natuurlijk heb ik enorm op afbeeldingen gegoocheld, maar je komt voornamelijk de bloeiende struik tegen; ik ben benieuwd hoe hij is als hij niet boeit. En ik ben wat huiverig voor de afmetingen die een volwassen plant zal hebben; groeit deze struik enorm hard en is hij (mooi/natuurlijk) iets smaller te houden dan zijn eigen vorm.. Misschien moet ik eens naar een kweker he?

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.