koeienstront en zeewierkalk

Helleborus in pot op het noorderterras (schaduw)
De Helleborus x Ballardiae 'Merlin' blijft het goed doen. Zo te zien heeft hij niet geleden onder de langdurige sneeuw en koude van vorige winter.  Hij bloeit rijkelijk en de plant ziet er bijzonder gezond uit. Hij staat hier in pot op het noorderterras waar het altijd schaduw is. Alle fratsen van het weer krijgt hij over zich heen. Eénmaal per jaar geef ik hem een beetje gedroogde koeienstront en een klein handje zeewierkalk. Blijkbaar staat dit hem wel aan. Omdat hij zo zijn best doet en een aangename warme kleur heeft, heb ik de pot van de grond weggehaald en op de terrastafel gezet. Zo kunnen we er vanuit onze 'living' niet naast kijken (zie foto).

Helleborus argutifolius
Wie het ook nog steeds goed doet, is de botanische Helleborus argutifolius. Corsica en Sardinië worden genoemd als de natuurlijke habitat wat erop wijst dat hij goed tegen droogte kan maar best wel afgeschermd wordt in een strenge winterperiode. Hier staat hij in de halfschaduw en op vrij droge grond onder een appelboom. Bij mijn planten in volle grond, zoals dit nieskruid, zorg ik nooit voor winterafdekking, deels uit luiheid maar deels ook omdat ik niet-wintervaste planten toch niet kost wat kost wil behouden. Zijn ze niet geschikt voor ons klimaat, mogen ze wegrotten maar deze Helleborus leek me zeker het proberen waard. De geelgroene bloemen zijn niet zo opvallend maar hebben wel hun charmes. Dat geldt ook voor hun getande bladeren. Ze zouden zich ook uitzaaien maar  in tegenstelling tot de Helleborus orientalis waarvan ik heel veel zaailingen terugvind, verschijnen er hier geen kleine H. argutifolius. Ook hij krijgt wat zeewierkalk. 

(Tip: collegablogger Menck heeft recent een mooie fotoreeks online gezet, ga zeker eens piepen.)
Reacties

Anoniem zei…
PRACHTIG! een bloemeke dat rap content is, een beetje stront en hoepla.... z'is vertrokken ;-) !
Johan zei…
Helleborus, een plant die hier nog ontbreekt.
Zoveel soorten, zoveel keuze.

Ik zei onlangs tegen ons madam dat ik een kerstroos ging kopen. De bliksem kwam uit haar ogen. Tot ze jouw kerstroos op FB zag :)
Deze staat momenteel met stip genoteerd.

Bedankt voor de tip!
Menck zei…
Bedankt voor de link, Ludo. ;-)

H. argutifolius doet het inderdaad goed in drogere (lees: goed doorlatende) grond. Hij houdt van kalk, temeer daar deze knapen bij ons al vele jaren tussen de dolomiet floreren.

Planten in potten bijmesten is ALTIJD een goed idee. Doe het niet en na een jaar of twee, drie kwijnen ze weg.
Je Helleborus x Ballardiae 'Merlin' is overigens prachtig. Na verloop van jaren kun je hem scheuren en twee potten vullen. The power of nature!
Anoniem zei…
Leuke foto's van mooie planten. 't Zijn inderdaad ook mooie potplanten.
Zem zei…
Met alle bemestingstips zou ik het toch nog eens met de Helleborus in pot kunnen proberen.
Mooie foto's weer.