Pagina's

6 februari 2014

symbiose

symbiose tussen kerk en apotheek

Op een dag stortte de ganse kerkentoren van Meldert in. Veel bleef er niet overeind. Na een lange lijdensweg konden toch de nodige restauratiegelden bijeengevonden worden om de toren weder op te bouwen. Men koos ervoor om dit niet te doen met de oorspronkelijke bouwmaterialen maar om er een modern tintje aan te geven met cortenstaal. Zoals je kunt zien op de foto verkleurt dit staal snel naar roestbruin, letterlijk te begrijpen als bruin van de roest. De kleurgelijkenis met de ijzerzandsteen uit de streek is treffend.

Komende van Zelem blikte ik gisteren bovenstaand beeld in omdat de kerk en de naastgelegen apotheek - wellicht onbedoeld- behoorlijk goed bij mekaar passen. De neonverlichting had evengoed bij de kerk kunnen behoren: alle middeltjes zijn goed om volk te lokken. De smalle horizontale vensterpartij van de apotheek krijgt in gekantelde vorm een herhaling in de trappenhal van de kerkentoren. De toren lijkt uit de apotheek op te stijgen maar in werkelijkheid staan beide gebouwen los van mekaar. De hosties worden, voor zover ik weet, nog niet door de apotheek vervaardigd, al zou dat wel entheogene deuren kunnen openen. 

8 opmerkingen:

  1. In onze regio werd er vorig jaar een grote handelszaak volledig uit cortenstaal opgetrokken. Erg speciaal, al deed het gebouw me enigszins denken aan een in verregaande staat van ontbinding zijnde scheepsromp. Wat is de houdbaarheid van dit materiaal op lange termijn?
    Symbiose tussen toren en apotheek: fijn beeld. En het roestige imago van de kerk wordt hiermee meteen extra in de verf gezet. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. een kerkgebouw en neonverlichting. Daar kan ik me van alles bij voorstellen dat indruist tegen het 6de en 9de gebod. En wat de apotheek dan voor- en achteraf kan verkopen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Entheogeen, daar had ik ook als germanist nog nooit van gehoord :-) Die apotheek heeft toen in elk geval veel geluk gehad. Bij mijn weten heeft cortenstaal een lange levensduur, net omdat de roestlaag een beschermende functie heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Was er ook geen sprake van dat de bouw van de apotheek (grondwerken, wateroppomping,...) wel eens de oorzaak kon zijn van de instorting? Is hierover iets geconcludeerd? @Brecht: af een toe stoot je tegen een woord dat je ergens probeert te gebruiken. Dit is de eerste keer dat ik het kon gebruiken. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Apotheose is in deze context een prachtig woord, ik wou dat ik er zelf opgekomen was. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die kerk is ingestort begin juli 2007, daags nadat wij onze intrek genomen hebben in ons stulpje in Zelem. Of er een oorzakelijk verband bestaat weet ik niet. Ik heb wel horen zeggen dat de werkmannen die er toen aan het werk waren blij mochten zijn dat ze toen buiten hun boterhammen aan het opeten waren...

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.