Calatrava in de Vurige Stede

Onze Valentijntrip naar Luik had één voornaam doel: een kennismaking met het station van Luik-Guillemins, een "oeuvre magistrale" van Santiago Calatrava, één van de grootse vertegenwoordigers van de moderne architectuur. De omgevingswerken zijn nog steeds aan de gang maar het magnifieke kunstwerk van glas, staal en wit beton zelf is reeds open van september 2009. Er waren weinig reizigers gisteren waardoor ik in alle rust het kunstwerk kon bewonderen en fotograferen. Hoeft het gezegd dat de stad enorm fier is op haar nieuw uithangbord? In 2010 werd Calatrava ereburger van de stad en ook de Universiteit van Luik bedacht de Spaanse architect met de titel van doctor honoris causa. Op de toeristische folder van de stad prijkt het station op de frontpagina. Een bezoek aan Luik-Guillemins is 'incontournable' lees ik erin. Zo is dat. Voor mijn blog selecteerde ik enkele foto's. Geniet ervan.
Natuurlijk bleven we niet in het station plakken. We maakten ook een stadswandeling waarbij het historisch hart van de stad en de klim naar de citadelle over de 374 trappen van de Montagne de Bueren indruk op ons maakten. Bij de afdaling in de Rue Pierreuse zag ik Calatrava's station in de verte liggen. Het geeft je een idee van de inplantingsplaats en de enorme overkapping van het glazen-stalen dak. 


.... en onze kunstzinnige trein naar Diest, vanaf perron 7b, die verdient tenslotte ook een foto:(Alle foto's werden genomen met mijn compactcamera Sony DSC-RX100)

Reacties

Johan zei…
Weer een prachtig verslagje en heel mooie foto's.
We zijn nu zelf al zo vaak in Luik geweest, of er gepasseerd, maar in het station ben ik verdikke nog niet geraakt. En het staat al zo lang op het verlanglijstje.

Menck zei…
Een machtig mooi hedendaags ontwerp dat zelfs futuristisch aandoet. Respect voor architecten die zich compleet durven los te scheuren van het verleden en louter innovatief aan de slag gaan.
Geslaagde foto's, Ludo.
die van ons zei…
Het was een geslaagde uitstap!
Anoniem zei…
Enkele mooi fotostandpunten, je hebt een goed oog voor composities.
Heidi zei…
Waw, echt mooie foto's. Leuk idee om met de jongste eens te doen, die is gek van alles wat station of trein is.
Muggenbeet zei…
Merci voor de positieve commentaren op de foto's. Niets zo gemakkelijk als het bezoeken van dit station. De trein zet je er middenin af. Vergeet niet om ook naar het benedenniveau af te zakken. Bovendien gratis toegang.... en dat voor zo'n kunstwerk!
Zem zei…
De foto's zijn heel mooi en geven een goed indruk van deze indrukwekkende architectuur, die toch licht en speels blijft.
Speelser en gewaagder van vorm dan het ook spiksplinternieuwe station van Rotterdam Centraal.
Santiago Calatrava Valls brengt in Luik zuidelijke speelsheid.