Roffelaar ontmaskerd

Daar zit 'm, in de valse acacia
Aan onze voederplekken heb ik hem nog nooit waargenomen maar zijn snelle roffel, volgens de boeken toch zo'n 10 tot 15 slagen per seconde, is al lange tijd vanuit onze achtertuin te horen. Zonet was het weer van dat. Met mijn camouflagejas - niet meer dan een versleten mosgroene winterjas - en mijn kodak benaderde ik hem zo goed als mogelijk. Hoog in één van onze valse acacia's (Robinia pseudoacacia) was hij druk in de weer. Ik denk dat hij me toch gezien had maar wellicht achtte hij de afstand veilig genoeg. Voor mijn blote oog was de bonte specht niet veel meer dan wat grijs en zwart, gelukkig kon mijn pocketcamera met superzoom er toch voldoende kleur in herkennen. Het rood op zijn achterhoofd komt enkel voor bij de mannetjes dus was het mijnheer grote bonte specht. Een prachtige, veel voorkomende vogel hier in de Kempen. Met een snavel als een dolk.

mannetje van de grote bonte specht

Reacties

bart zei…
Uwe kodak is in uw handen tot veel schoons in staat! Mooie foto's alweer Ludo.
Muggenbeet zei…
Deze foto's nam ik met de fujifilm hs50exr, 42x optical zoom. Wisselvallige resultaten. Ideaal voor deze vogel maar minder geschikt voor wie perfecte scherpte nastreeft.
Menck zei…
Inderdaad geen perfecte scherpte, maar wel een heerlijke vaststelling/opname. Nog nooit mocht ik een bonte specht spotten in eigen tuin (wel in andere tuinen). Ik vrees dat die schonerds in onze regio niet zo veelvuldig voorkomen.
Woelmuizenier zei…
Waar ik vroeger woonde zat hij heel veel op 2 meter afstand van het keukenvenster. Waar ik nu leef is hij alleen maar te horen in de verte. Dichter bij huis, op het gazon en hoog in de berken kan ik dan wel heel dikwijls de groene specht zien en horen. In plaats van het "Opzij, opzij, opzij,.." is het bij hem eerder "Altijd is Kortjakje ziek..." ♫♫♫♪
Zem zei…
Toch zijn het hele aanvaardbare opnames, met de grote zoom. Ach, ik ben ook niet zo van de telelens. Je nieuwe toestel heeft toch veel te bieden.
Mooie, sobere nieuwe blog-look heb je trouwens. Je liefde voor architectuur blijkt er weer uit.
silvia zei…
prachtig geluid en schitterende verschijning. In onze tuin hebben we vorig jaar enkele spechten kunnen spotten, dit jaar echter nog geen één.
Johan zei…
Mooie foto's. Perfect voor het vastleggen van het moment.
In de jaren dat we hier wonen hebben we slechts eenmaal een koppeltje van de bonte specht op bezoek gehad.

De groene specht kwam jaarlijks tijdens de winter pikken in het gras. Na een eerste afwezigheid vorig jaar hoopten we om hem dit jaar opnieuw bezig te zien. Helaas pindakaas. Zelfs de voederplekken die anders heel druk bezocht worden blijven leeg.