Birkenau (Auschwitz II)
In mijn foto-archief zitten tientallen foto's die ik nooit eerder toonde. Evenmin werden ze ooit afgedrukt. Ik weet niet goed wat ik ermee moet aanvangen. Fotografisch zijn ze in orde, sommigen ervan zijn zelfs sterke beelden maar ze dompelen je stuk voor stuk onder in de grootste griezel die mij bekend is: de uitroeiingskampen van Nazi-Duitsland. Niemand wordt daar vrolijk van. Niemand zit erop te wachten om daarmee geconfronteerd te worden. Kleur en leutigheid, dat is wat er verwacht wordt.
Wat doe je daar dan mee? Laten staan op de externe harde schijf met het gevaar ze ooit toch kwijt te spelen? Een fotoboek samenstellen, goed wetende dat het nooit geopend wordt? Of had ik beter moeten weten en de foto's nooit moeten maken? Ik weet het niet. Of toch?
Ik word al een dagje ouder en ik voel dat de tijd bijna rijp is om Muggenbeet (de blog) in schoonheid te rusten te leggen. De goesting is er om met iets nieuws voor de dag te komen. Iets dat beter aansluit met mijn nieuwe liefde: beelden vastleggen met mijn pocketcamera. De foto als essentie, ontdaan van zoveel mogelijk woorden. Deze zouden overbodig moeten zijn.
Het hoe of wat vergen nog wat nachtelijk denkwerk. Dé oplossing ligt niet voor het oprapen. Maar dat zijn zorgen voor mezelf, daar wil ik jullie niet mee lastigvallen. De nieuwe format moet het mogelijk maken om alle thema's een plaats te geven. Er is zoveel meer dan een bloem en een courgette. Interactie blijft belangrijk. Ik wil jullie niet kwijt. Maar na 9 bewogen jaren heb ik zin in een nieuw hoofdstuk. Hier op Blogger of elders.
Tenzij ik morgen of overmorgen weer van gedacht verander. Een after-midlife-twijfel, bestaat dat?
ik denk dat veel bloggers na een tijd een andere richting uitwillen.
BeantwoordenVerwijderenben toch reuzebenieuwd naar wat er uit de bus zal komen. pocketcamera klinkt alvast uitnodigend!
Deju Ludo, wat een bedenkingen :)
BeantwoordenVerwijderenMijn gedacht:
Twijfelen over foto's moet je gewoon nooit doen. Het beste bewijs van de kwaliteit van een foto is het feit dat je hem gemaakt hebt. Op dat moment vond je "dat moment" de moeite waard om op de gevoelige plaats vast te leggen. Jaaaaren later kan je proberen om je opnieuw in te leven in die situatie. Bij de éne lukt dat al makkelijker dan bij de andere.
Wat de blog Muggenbeet betreft: durf dit eens te begraven. I'll haunt you until the end of time :)
Ook al zou ik veel meer mogen reageren, Muggenbeet staat bijna op dezelfde voet als de grote Velt bijbel. Regelmatig wandel ik met mijn vrouwtje hier door de tuin. Hoe vaak zou de uitdrukking: "Moet ik eens op Ludo z'n blog opzoeken" gevallen zijn. Het is zowat mijn standaard naslagwerk voor tal van onderwerpen.
Wil je dan toch een richting uitgaan waar de foto's het hoofdonderwerp zijn, dan is het eenvoudig om "muggenbeet" van 2 ingangen te voorzien, om in je menubalk diverse tabs te maken, ... . Kortom, even nadenken en ik ben er zeker van dat dé oplossing voor het rapen ligt!!
In ieder geval: muggenbeet.be draagt de ziel van een mens waarvan de vaste bezoekers hier zijn gaan houden. Het is een "merk" dat je niet zomaar mag opgeven, schipperen is ok, te ruste leggen is gewoon not done :)
Je ontroert me Johan :) Mooie woorden zijn dat. Merci.
BeantwoordenVerwijderenHet verlangen om iets nieuws te beginnen, dat je op een andere manier uitdaagt, zou ik nu niet als een after-midlife twijfel of wat dan ook beschouwen. Het is de behoefte van een creatief mens om zichzelf ( en anderen) opnieuw te verrassen. De wens om niet steeds hetzelfde pad te bewandelen.
BeantwoordenVerwijderenIk ben erg benieuwd wat het nachtelijke broeden gaat opleveren.
Je blog te zijner tijd eens heruitvinden, vind ik alleen dan een juichenswaardig initiatief als het ook een verbetering behelst. Met alleen foto's vrees ik dat de diepgang zal verloren gaan. (Dat merk ik althans op tal van dergelijke blogs.)
BeantwoordenVerwijderenWaarom niet twee aparte blogs? Muggenbeet en Digibeet, zeg maar. Voor fotoreeksen doe ik zulks ook (middels PicMenck).
'Digibeet' bij wijze van spreken, vaneigens. Want een digibeet ben jij geenszins!
BeantwoordenVerwijderenIk heb ook niet de indruk dat je uitverteld bent Ludo, en ik vind het altijd interessant je te lezen.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het voorstel van Menck niet slecht...
Uiteraard beslis jij wat je doet, maar ik zou het jammer vinden dat muggenbeet verdwijnt. Een extra luik erbij, al dan niet als afzonderlijke blog?
BeantwoordenVerwijderenEr zijn vele goede fotografen. Er zijn minder fotografen die ook een mooie tekst bij hun foto's kunnen leveren.
BeantwoordenVerwijderenHierboven staan zeer zinnige reacties. Persoonlijk overweeg ik af en toe om Bentenge achter me te laten, en dan heb ik nog maar een kwart van jouw weg afgelegd. Toch ga ik het niet doen, nu niet, en later waarschijnlijk ook niet.
BeantwoordenVerwijderenFoto's zeggen inderdaad best veel, maar doorgaans enkel voor hij die ze maakt. In alle andere gevallen zijn ze als medium nog vluchtiger dan taal.
Maar verandering van spijs doet eten, nietwaar.
Waar je ook naartoe verhuist, we volgen!
BeantwoordenVerwijderenDat is heel fijn van jou Bart :) Ik heb de ganse dag al eens zitten rondneuzen op Blogger en 't internet maar veel soeps of veel goede mogelijkheden zie ik niet. Bijna steeds wordt het allemaal nog wat complexer en onvindbaarder. In essentie heeft mijn twijfel te maken met mijn leeftijd en het kleine kringetje waarin heel dat bloggedoe zich afspeelt. We denken voorts na.
BeantwoordenVerwijderenLudo, misschien zie je het veel grootser, ik weet niet wat je dromen zijn maar misschien is dat kleine kringetje wel de moeite waard.Ik zou het spijtig vinden moest dit het einde van je blog zijn want ik geniet van je foto's en je teksten. Hopelijk alleen een keerpunt en kunnen we toch nog op één of andere manier meegenieten.
BeantwoordenVerwijderenZelf vind ik het blogplatform van Zenfolio geweldig mooi voor fotoblogs (voorbeeld http://northfultonphotoblog.com/). Ook SmugSmug heeft een erg leuke engine.
BeantwoordenVerwijderenNadeel is wel dat ze betalend zijn (maar je kan gratis testen).
Ik heb even op Zenfolio geblogd en moet zeggen dat dat héél erg intuïtief is.