17 november 2013

pre-winterklus

De vogelvoersilo werd dit weekend voor 't eerst gevuld. De eerste zak van 10 kg. werd hiervoor aangesneden. Alle resterende appels van de eigen bomen werden in de tuin gegooid en aan de talrijke beten erin te zien worden ze wel gesmaakt. Omdat de vrieskou in de lucht hangt, werden ook de vorstgevoelige planten in pot in de garage geplaatst, hun jaarlijke overwinteringsplek. Omdat we voor hen geen andere plaats hebben, dient de auto buiten te blijven zoals tijdens de rest van het jaar.

onze 'winterserre'

Het hoopje planten wordt jaar op jaar kleiner omdat we ook wel beseffen dat het zottekeswerk is en dat het beter is om sterke, wintervaste planten in pot te zetten. Sommigen zijn evenwel te mooi om niet express te laten rotten zoals we deden met een grote, lompe Yucca. De Clivia die ik kreeg van mijn moeder bijvoorbeeld, enkele Agapanthussen, een roodbloemende Camelia, een gezonde Fatsia japonica en een Billbergia nutans die ik ooit wist te versieren op een ruilbeurs. Deze Billbergia komt gegarandeerd, jaar op jaar, weelderig in bloei in onze garage. 

Voor mijn verjaardag had ik een cadeaubon gekregen dewelke ik inruilde voor 2 Magnolia's: de gele-roze 'Sunsation' en de overbekende paarse 'Susan'. Deze heb ik gisteren op hun plaats geplant met er een flinke laag kastenjebladeren rond. Omdat ik mijn schup (spade) toch vasthad, verplantte ik tevens mijn nieuwe vaantjesboom naar een meer zonnige stek. Het valt me op dat ook de herfstverkleuring van deze Davidia bijzonder mooi is. Nu afwachten hoe hij zijn eerste winter gaat doorkomen. Hij staat behoorlijk goed beschut voor de koude winden dus mijn verwachtingen zijn positief.


8 opmerkingen:

 1. Zo hoort het: planten gaan voor de auto ;-) Het gaat hier ook al zo.
  Een vaantjesboom in je tuin: ach, ik moest er eigenlijk nog een stuk tuin bij hebben, er is té veel moois.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier van 't zelfde laken een broek: de (dubbele) garage wordt als werkplaats / tuinhok / fietshok gebruikt, de auto staat buiten. Ik wacht nog wel enkele dagen met het binnenzetten van 't plantgoed (misschien volgend week-end).
  En 't vogelvoeder is ook hier dit week-end uitgehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze garage wordt gebruikt als (propvolle) berging voor gereedschap, tuinmachines, meststoffen, e.d. De auto's blijven buiten.
  De potplanten gaan ieder jaar naar mijn schoonouders' serre, een kleine 30 kilometer verderop. Rotklus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. precies overal hetzelfde geluid: de garage wordt niet gebruikt voor wat ze eigenlijk dient. We kunnen de poort er misschien beter uithalen en -in ons geval-een grote venster plaatsen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ludo, die poort zorgt er wel voor dat je de rommel van de garage niet ziet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben bij het bouwen van ons huis de garage achterwege gelaten. De drie niet wintervaste planten staan binnenkort voor het grote venster naar buiten te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hoop dat je Davidia de jaren goed door zal komen. 10 jaar is een hele tijd eer je eindelijk beloond wordt met de prachtige witte 'zakdoekjes', maar eenmaal ze er zijn is het een schitterend feest! Zelf ben ik nog altijd aan het twijfelen of ik het geduld kan opbrengen ... ondertussen zijn er wel haast 2 jaar voorbij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Silvia: ook zonder de witte zakdoekjes - waar ik natuurlijk naar uitkijk - is de boom de moeite waard, in het bijzonder het blad. Ben zelf ook wel benieuwd naar de winterhardheid en volg het op de voet.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.