boreling

een pas geboren lieveheersbeestje

Onderaan een blad van een sedum merkte ik een klein oranje bolletje op. Nieuwsgierig als ik ben voor de kleine dingen des levens bekeek ik het ding van nabij. Er lag vlakbij dit raar gekleurd lieveheersbeestje nog iets levenloos... en toen voel mijn frank. Er is hier zonet een kersvers lieveheersbeestje uit zijn poppenhuid geslopen.

Net zoals bij een libel en een vlinder ziet het volmaakte insect het levenslicht na een popstadium en blijft het omhulsel na het uitsluipen achter. Wat opzoekwerk leert me dat uit een eitje een larve komt, dat deze larve (die net als het lieveheersbeestje ongedierte opruimt) een aantal keren vervelt en dat de 4de larve uiteindelijk verpopt waaruit het volgroeid lieveheersbeestje (imago) kruipt. De boreling die over mijn hand kruipt, heeft zijn vleugels al volgepompt en de stippels beginnen vorm te krijgen. Aan de oranje kleur is te zien dat zijn dekschilden nog wel moeten uitharden.


Reacties

Anoniem zei…
Ik wist dit tot een week geleden ook niet, maar heb van de week ook jonge stippelloze lieveheersbeestjes gezien. Mooi, deze kunnen nu verder de bladluizen liquideren